Dialoog over embryo-modellen; klompje cellen of mini-mens?

Terug naar Te zien & te doen

Wat als wetenschappers iets kunnen maken dat lijkt op een menselijk embryo? Bijvoorbeeld om medicijnen op uit te testen, of om cellen uit te halen voor de behandeling van een ernstige spierziekte. Handig toch? Al eeuwen proberen wetenschappers delen van het menselijk lichaam na te maken, zoals ook te zien is in de collectie van Rijksmuseum Boerhaave. De laatste jaren wordt gewerkt aan de ontwikkeling van zogenaamde ‘embryo-modellen’.

Onderzoek met menselijke embryo’s is in Nederland slechts zeer beperkt mogelijk. Met de embryo-modellen, gemaakt van speciaal aangepaste volwassen stamcellen, hopen onderzoekers meer te leren over de allervroegste ontwikkeling van het embryo. Zo’n embryo-model is geen echt embryo en kan niet uitgroeien tot een mens, maar het lijkt er voor een deel wel op.

Wat zijn dit voor entiteiten? Hoe moeten we hiernaar kijken? Is dit een vorm van leven dat beschermd moet worden? Hoe verhoudt zo’n embryo-model zich tot een echt embryo? 

Deze technologie roept nogal wat ethische vragen en dilemma’s op. Vragen die iedereen aangaan. We gaan hierover graag met jou in gesprek. Met Joost Gribnau, hoogleraar ontwikkelingsbiologie aan het Erasmus MC en Nienke de Graeff, ethicus aan het Leiden UMC.

Draag bij aan de wetenschap

Met de dialoog halen we meningen, vragen en gevoelens op. Die waarden zijn belangrijk voor onderzoeker en bio-ethicus Nienke de Graeff (Leids Universitair Medisch Centrum). Zij bekijkt welke bescherming en waarden embryo-modellen moeten krijgen. De dialogen dragen bij aan het ethische onderzoek.

Alvast meer weten over embryo-dialogen? Luister dan alvast de podcast 'Grote Vragen', waar nu een aflevering over dit onderwerp live staat. Klik hier om te luisteren

Praktische informatie

Wanneer: vrijdag 17 november 2023.

  • Inloop: 19.00 uur
  • Programma: 19.30 tot 21.00 uur
  • Borrel en museumbezoek: 21.00 tot 22.00 uur

Waar: De congreszaal van Rijksmuseum Boerhaave
Aanmelden: Via onderstaand formulier kan je je aanmelden. Let op: Alleen als je onze automatische bevestigingsmail hebt ontvangen (check je spam-box) is de aanmelding geregistreerd.
Kosten: Gratis met een geldig museumticket, of geheel gratis met een museumkaart of collegekaart.

Meld je aan voor het dialoog over embryo-modellen

Velden met * zijn verplicht

Header credits: Stijn Schreven (NEMO Kennislink)

Zoek op