‘Het leeft!’ roept een uitzinnige Victor Frankenstein uit nadat hij de hendel heeft overgehaald en zijn creatie de ogen opent. Vastgesnoerd op een tafel met elektroden op zijn hoofd, komt het schepsel tot leven zodra een machtige elektrische vonk zijn lichaam treft.
Frankensteins creatie bereikte de status van een icoon. Maar dat zou niet gebeurd zijn zonder een verregende vakantie van een jonge vrouw aan het Meer van Genève in 1816. Mary Shelley schrijft daar de eerste opzet voor het verhaal van Frankenstein. Een verhaal dat vooral gaat over de vraag: wat maakt ons menselijk?
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Frankenstein verschijnt. Word in Rijksmuseum Boerhaave deelgenoot van Shelley’s wereld van toen. Ervaar hoe het boek nu nog steeds mensen inspireert tot nadenken over de vraag wat ons menselijk maakt. Met het voortrazen van de techniek is deze vraag actueler dan ooit.
Artist in residence
Kunstenaar Ana María Gómez López is artist in residence tijdens de tentoonstelling Frankenstein, op weg naar een nieuwe mens. Als kunstenares experimenteert Ana María met haar lichaam en hiervoor onderzoekt ze archieven van medische wetenschappen. Aan de hand van collecties van Rijksmuseum Boerhaave werkt zij aan een toekomstig nieuw experiment met zichzelf. Stel Ana María op gerust een vraag als zij aanwezig is.
Frankenstein: op weg naar een nieuwe mens was te zien van 17 maart t/m 28 oktober 2018.
Samenwerking & partners
Met Frankenstein viert Rijksmuseum Boerhaave 200 jaar Mary Shelley. Dat doen we samen met Museum TwentseWelle in Enschede. Daar is de tentoonstelling Frankenstein, ik denk dus in ben te zien, met een heel eigen thematiek.
De tentoonstelling Frankenstein, op weg naar een nieuwe mens kwam tot stand dankzij bijdragen van het Mondriaanfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds 1818.