Al ruim 400 jaar draait de Universiteit Leiden volop mee op het wereldtoneel van de wetenschap. Zo groeide Herman Boerhaave uit tot de ‘leermeester van Europa’, vielen alleen al aan het begin van de vorige eeuw drie Nobelprijzen toe aan ‘Leids’ onderzoek, en werd onlangs nog in het Leidse bio science park de grondslag gelegd voor het ‘Janssen COVID-19 vaccin’. Maar welke rol speelde de stad zelf bij de wetenschap die er werd beoefend? En hoe vormde de wetenschap de stad? Vijf lezingen waarin het mondiale en het lokale elkaar raken.
Een Leids vaccin
Toen in het begin van de coronapandemie de vliegtuigen massaal aan de grond bleven, konden de Leidse onderzoekers die koortsachtig werkten aan de ontwikkeling van het Janssen COVID-19 vaccin terugvallen op de lokale wetenschappelijke infrastructuur om het werk gaande te houden. Het voorval legde bloot dat de hedendaagse, geglobaliseerde wetenschap nog altijd sterk ingebed moet zijn in de 'eigen', plaatselijke omgeving. Hanneke Schuitemaker schetst in een persoonlijk relaas hoe op het Leidse bio-science-park de grondslag werd gelegd voor één van de vaccins die ingezet worden om de coronapandemie te beteugelen. En ja, we mogen best van een 'Leids' vaccin spreken.
Wanneer: zaterdag 9 april 15:00 - 16:00 uur
Voor wie: voor iedereen die zich heeft aangemeld
Waar: in het museum of via livestream
Kosten: gratis met een geldig entreebewijs voor het museum
Over Hanneke Schuitemaker
Hanneke Schuitemaker is Hoofd Virale Vaccin Ontdekking en Translationele Geneeskunde, Janssen Infectieziekten en Vaccins. Ze bekleedt deze functies sinds 2010 en houdt toezicht op de virale vaccinprogramma's van Janssen, waaronder (kandidaat-)vaccins tegen hiv, respiratoir syncytieel virus (RSV), ebola, zika, COVID-19 en HPV. Daarnaast is zij hoogleraar Virologie aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum.