James Webb speciaal event: een blik op de eerste beelden!

Terug naar Te zien & te doen

De James Webb Space Telescope is een belangrijke mijlpaal in de moderne sterrenkunde. Europa en Nederland, inclusief de wereldberoemde Leidse sterrenkundige Ewine van Dishoeck, hebben een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van Webb. Op 25 december 2021 werd de telescoop succesvol gelanceerd en nu bevindt deze zich op 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Op 12 juli geeft NASA de allereerste kleurenbeelden vrij die door de telescoop gemaakt zijn.

Vele mensen wachten met smart op deze beelden; wat verwachten we en wat krijgen we straks te zien? Om deze vragen te beantwoorden organiseren we op vrijdag 15 juli samen met Ewine en haar team een publieksdag om met jullie te kijken naar de eerste foto’s van de grootste ruimtetelescoop ter wereld.

In twee korte lezingen kijken we uitgebreid naar de beelden. Eerst vertelt Ewine je wat er te zien is, en welke (voorzichtige) conclusies we daaruit kunnen trekken. Wanneer de beelden uitgegeven zijn op 12 juli beslissen we welke aanvullende spreker daar het beste over kan uitbreiden, die naam wordt later dus pas bekend gemaakt.

In de kidsCorner kunnen gezinnen aan de slag met het maken van hun eigen James Webb model van papier of LEGO. En wist je dat de wetenschappelijke duizendpoot Christiaan Huygens in 1600 als één van de eersten een boek uitgaf waarin hij nadacht over aliens? Bedenk en teken hier je eigen alien.

Bovendien wordt een beweegbaar schaalmodel van de James Webb telescoop (1:10) tentoongesteld. Te zien is hoe het zonnescherm en de spiegel van de telescoop uitvouwen in de ruimte in de eerste paar weken na lancering. Sterrenkundigen van de Leidse Sterrenwacht geven uitleg en beantwoorden je vragen.

Ben je dan nog steeds benieuwd naar de telescoop, hoe die precies werkt en uit welke onderdelen hij bestaat? In onze digitale interactive kan je nog eens rustig alles tot in de puntjes uitpluizen.

Praktische informatie

Wanneer: vrijdag 15 juli 2022 11:00 - 15:00 uur
Voor wie: de lezingen zijn voor iedereen die zich heeft ingeschreven (per lezing apart inschrijven, via de formulieren onderaan deze pagina). Er is een livestream van de lezingen beschikbaar, let op daarbij is geen live-chat beschikbaar. Voor de andere activiteiten is geen inschrijving nodig
Kosten: gratis met een geldig entreebewijs voor het museum

Let op: We hebben je aanmelding ontvangen als je een automatische bevestiging ontvangt op het opgegeven e-mailadres. Als je die niet hebt gekregen (controleer voor de zekerheid de spam-folder), dan is je aanmelding niet geregistreerd.

Het programma

  • 11.00 Lezing: Ewine van Dishoeck geeft haar visie op de nieuwe ruimtefoto’s. Dit is een korte lezing van ca. 40 minuten met na afloop tijd voor vragen. Schrijf je hier onder in voor deze sessie.
  • 13.00 Lezing: Mystery Speaker; afhankelijk van wat er te zien zal zijn op de foto’s kiezen we de beste en leukste spreker om deze korte lezing van 40 minuten te verzorgen. Na afloop uiteraard tijd voor vragen. Schrijf je hieronder in voor deze sessie.
  • Tussen 11:00 en 15:00 uur zijn er demonstraties in de Grote Vragen zaal met een James Webb 1:10 schaalmodel, een astronoom beantwoordt al vragen. Elke 10/15 minuten is er een demonstratie met uitleg. Inschrijven is niet nodig, je kan aansluiten als er plek is.
  • KidsCorner doorlopend van 11.00 tot 15.00 uur. Kinderen kunnen hier een eigen Webb Telescoop model maken van papier of zelfs van LEGO. Verder wordt er uitgelegd hoe een ruimtetelescoop werkt. Leuk vanaf 6 jaar oud, Inschrijven is niet nodig, je kan aansluiten als er plek is. Daarbij kan je je eigen buitenaardse wezen bedenken en tekenen. Leuk vanaf 4 jaar oud, inschrijven is niet nodig, je kan aansluiten als er plek is.
  • De digitale interactive is van 11.00 tot 15.00 uur op eigen gelegenheid te bekijken.

Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar voor deze lezing.

15 juli 2022 om 13.00: lezing Mystery Speaker

Velden met * zijn verplicht

15 juli 2022 om 11.00: lezing Ewine van Dishoeck via livestream

Velden met * zijn verplicht

15 juli 2022 om 13.00: lezing Mystery Speaker via livestream

Velden met * zijn verplicht

Zoek op