De James Webb Space Telescope is een belangrijke mijlpaal in de moderne sterrenkunde. Europa en Nederland, inclusief de wereldberoemde Leidse sterrenkundige Ewine van Dishoeck, hebben een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van Webb. Op 25 december 2021 werd de telescoop succesvol gelanceerd en nu bevindt deze zich op 1,5 miljoen kilometer van de aarde.
In samenwerking met Ewine en haar team organiseren we op maandag 18 april (Tweede Paasdag) in het museum dit evenement om te laten zien hoe belangrijk de James Webb telescoop is. Voor ons en Leiden ontzettend relevant, er zijn bij de ontwikkeling ervan namelijk hele belangrijke bijdragen geleverd door Leidse wetenschappers! Er is deze dag een uitgebreid lezingenprogramma door betrokken wetenschappers en ook speciale activiteiten voor kinderen.
Bovendien wordt in Boerhaave een beweegbaar schaalmodel van Webb (1:10) tentoongesteld. Te zien is hoe het zonnescherm en de spiegel van de telescoop uitvouwen in de ruimte in de eerste paar weken na lancering.
De lezingen zijn in het Nederlands en het Engels, en gaan over de wetenschap met Webb – van de eerste sterrenstelsels in het heelal tot de atmosferen van exoplaneten-, de bouw en lancering van Webb, en de Nederlandse inbreng in de instrumenten.
Praktische informatie
Wanneer: maandag 18 april 2022 11:00 - 15:00
Voor wie: de lezigen zijn voor iedereen die zich heeft ingeschreven (per lezing apart inschrijven, via de formulieren onderaan deze pagina), voor de andere activiteiten is geen inschrijving nodig
Kosten: gratis met een geldig entreebewijs voor het museum
Lezingenprogramma maandag 18 april:
- 11:00 prof. dr. Ewine van Dishoeck
- 13:00 prof. dr. Bernhard Brandl (Engelstalige lezing)
- 14:00 prof. dr. Ewine van Dishoeck (dit is een herhaling van de lezing om 11:00)
Over de lezingen:
Ewine: "De James Webb Space Telescope (JWST, in het kort Webb) is de nieuwe vlaggeschip ruimtetelescoop van de NASA in samenwerking met ESA. Webb is gelanceerd op December 25 2021 en wordt op dit moment gebruiksklaar gemaakt. Webb zal orders van grootte krachtiger zijn dan eerdere missies en heeft de mogelijkheid om nog dieper het heelal in te kijken. Deze lezing zal een overzicht geven van de JWST missie en instrumenten, inclusief de rol van Nederland. Ook nemen we een kijkje in de spannende wetenschap die Webb gaat doen, varierend van de eerste sterrenstelsels in het heelal tot de zoektochten naar de bouwstenen van leven op andere planeten."
Bernhard: "The James Webb Space Telescope is the biggest, most powerful, and most expensive astronomical telescope ever built. This presentation will describe its novel technology (including the folded telescope and sunshade), the main scientific goals that led to its design, the role of the Netherlands in the project, and the path toward its launch on December 25th, 2021. What will Webb tell us about the first galaxies in the Universe? First scientific data later this summer are eagerly awaited!"
Andere activiteiten (voor alle bezoekers toegankelijk zonder inschrijving):
- Tussen 11:00 en 15:00 uur zijn er demonstraties in de foyer met een Webb 1:10 schaalmodel, een astronoom beantwoordt vragen. Elke 10 minuten is er een demonstratie, bezoekers kunnen vrij aansluiten.
- In educatieruimte 1 is een Kids Corner waar kinderen een eigen Webb Telescoop model kunnen maken van papier of zelfs van LEGO. Verder krijgen kinderen uitleg hoe een ruimtetelescoop werkt. De workshops zijn tussen 11:00 en 15:00 uur, vrij toegankelijk en deelname is inbegrepen in de toegangsprijs van het museum. De workshops zijn leuk voor kinderen vanaf 6 jaar.