De afgelopen eeuwen heeft de mensheid het universum in kaart gebracht door intensief met telescopen en satellieten het licht uit het heelal te analyseren. Toch is 95% van het heelal tot nu toe onzichtbaar voor ons gebleven, waaronder de oerknal.
Einsteins relativiteitstheorie voorspelt een andere manier van waarnemen: zwaartekrachtsgolven meten. Dit stelt ons in staat onbekende delen van het universum te ‘bekijken’. De toekomstige Einstein Telescoop, die mogelijk in Nederland gebouwd zal worden, zal dit met ongekende precisie gaan doen.
In deze lezing geeft Gideon Koekoek een introductie in Einsteins theorie van ruimte en tijd, zwaartekrachtsgolven, en hoe die van invloed zijn op ons begrip van het heelal. Daarna gaat hij in op de manier waarop zwaartekrachtsgolven gemeten worden, en met welke revolutionaire technieken de Einstein Telescoop dit voor elkaar gaat krijgen.
Over de spreker
Gideon Koekoek is associate professor natuurkunde aan Maastricht University, en verdeelt zijn tijd aan onderzoek naar zwaartekrachtsgolven, onderwijs, en publiek en politieke outreach van fundamentele fysica.
Praktische informatie
Wanneer: Zaterdag 20 april van 15.00 tot 16.00 uur.
Waar: In de congreszaal van het museum of online via de livestream
Kosten: Deelname aan de livestream is gratis. Het bijwonen van de lezing in het museum is gratis met een geldig entreebewijs (op vertoon van een museumticket, of geheel gratis met bijvoorbeeld een museumkaart of collegekaart).
Aanmelden: Via onderstaand formulier. Er is een apart inschrijfformulier voor de lezing in onze congreszaal of om via de livestream mee te kijken. Let op: Alleen als u onze automatische bevestigingsmail heeft ontvangen (check uw spam-box) is uw aanmelding geregistreerd.
Klik hier om terug te gaan naar de verzamelpagina van deze reeks.