370 jaar koloniale geschiedenis op een kostgrondje

Terug naar Te zien & te doen

Het slavernijverleden in Suriname onderzoeken aan de hand van een gewas? Tinde van Andel doet met haar internationale groep wetenschappers onderzoek naar medicinale planten, historische plantencollecties en kleinschalige landbouw op de kostgrondjes van de Marrons in het binnenland van Suriname. 

In deze lezing vertelt ze hoe het slavernijverleden en het verzet tegen de slavernij te zien is in traditionele gewassen en de verhalen die mensen hierover vertellen. Speciale rijstsoorten dragen nog de namen van de vrouwen die de korrels in hun haren mee smokkelden tijdens hun ontsnapping uit de slavernij. Het onderzoek hiernaar wordt verricht aan de hand van het opsporen van zeldzame oude documenten, het verrichten van genetisch onderzoek, en vooral door het voeren van gesprekken met Surinamers. Van herbaria tot rituelen en oude liederen; het is een veelzijdig en verrassend verhaal. 

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat slavernij werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën. Deze lezing vindt plaats in het kader van Keti Koti op 1 juli en het herdenkingsjaar van het slavernijverleden. We organiseren de lezing in samenwerking met het Leidse Comité 30 juni /1 juli, dat is verbonden aan het landelijke NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis). 

Over de spreker

Tinde van Andel is onderzoeker bij Naturalis, hoogleraar Ethnobotanie bij de Wageningen Universiteit en hoogleraar Geschiedenis van de Botanie en Tuinen bij de Universiteit Leiden.

Tinde van Andel

Praktische informatie

Wanneer: Zaterdag 17 juni 2023 van 15.00 tot 16.00 uur
Waar: In de congreszaal van het museum of online via de livestream
Kosten: Deelname aan de livestream is gratis, het bijwonen van de lezing in het museum kan op vertoon van een geldig entreebewijs tot het museum (bijvoorbeeld een museumticket, of geheel gratis met een museumkaart/studentenkaart etc.).
Aanmelden: Via onderstaand formulier. Er is een apart inschrijfformulier voor de lezing in onze congreszaal of om via de livestream mee te kijken. Let op: Alleen als u onze automatische bevestigingsmail heeft ontvangen (check uw spam-box) is uw aanmelding geregistreerd.

Tinde van Andel in het museum

Velden met * zijn verplicht

Tinde van Andel via livestream

Velden met * zijn verplicht

Zoek op