Ondergedompeld in het kleine; bezoek ons micro-festival

Terug naar Te zien & te doen

Deze vakantie kijk je je ogen uit bij Rijksmuseum Boerhaave! Tijdens dit Van Leeuwenhoek jaar nemen we je mee in de fascinerende wereld van de microscopie.

Wat is er allemaal te doen?

Ga zelf aan de slag met een replica van de Van Leeuwenhoek microscoop. Kijk er doorheen en verwonder je over deze vroege uitvinding en hoe belangrijk hij was.

Met onze digitale microscoop vergroot je tot wel 200 keer! We hebben een tafel vol met mooie schatten om te bestuderen, en je kan zelfs dingen van thuis meenemen om te bekijken. Op je handen kan je zelfs zien hoe zweet geproduceerd wordt en direct weer verdampt.

Bij de foto-expo quiz word je uitgedaagd om tien prachtige foto’s van de jaarlijkse Nikon Small World wedstrijd te ontcijferen, match jij de juiste omschrijving bij de juiste foto? Zie je hier de tong van een zeeslak, een neuron van een embryo rat, of autofluorescentie van de poliep van koraal?

In onze mini-bios zie je de meest fascinerende bewegende beelden van allerlei geinige en verrassende micro-organismen, gemaakt door kunstenaar Wim van Egmond. Zwem mee met een tevreden watervlo en word opgeslokt in een zee van glimmende kiezelwieren.

Maak je eigen foto-quiz; met een speciale microscoop die op je telefoon past kan je voor je familie en vrienden thuis een foto-quiz samenstellen. Herkennen zij een vlindervleugel, een schoonmaaksponsje of een oud fossiel?

Praktische informatie 

Voor wie: Leuk voor kinderen vanaf 6 jaar met ouders/begeleiders

Wanneer: De vakantieworkshops zijn er tijdens de kerstvakantie (23 dec t/m 7 jan, uitgezonderd: 25 december, 1 januari) dagelijks van 10.30 tot 16.30 uur. 

Kosten: De workshop is gratis bij een geldig entreebewijs (dus een museumticket of geheel gratis met bijvoorbeeld een Museumkaart)

Tickets: Haal bij de balie een ticket waarmee je een uur hebt om alles te ontdekken. We geven deze tickets alleen uit op de dag zelf, vooraf reserveren is niet mogelijk. 1 ticket is geldig voor maximaal drie kinderen met twee ouders/begeleiders.

BSO’s zijn na reservering welkom om deel te nemen aan de workshop ‘Maak een petrischaal kunstwerkje’, kijk hier voor meer informatie.

Zoek op