Op zaterdag 28 mei 2022 vindt de veertiende editie van Museumnacht Leiden plaats. Vele Leidse musea doen weer mee aan deze bijzondere nacht. Ben je benieuwd naar het programma van Rijksmuseum Boerhaave? Hieronder vind je meer informatie over de verschillende acts en onderdelen; die staan bij ons helemaal in het thema van de Life Science & Health week!
Science Obstacle Run (20.00 - 01.00 uur)
We zijn zo afhankelijk van onze zintuigen bij alles wat we doen. Als je één van je zintuigen in de war schopt dan krijg je interessante en hilarische resultaten. Want wat gebeurt er als we je zicht omdraaien? Alles ondersteboven! Kan jij nog een glas water inschenken, of je naam schrijven? Hoe stap je over iets heen als dat boven je lijkt te liggen? Ontdek je aanpassingsvermogen tijdens de museumnacht, en ook of jij sneller bent dan je vrienden.
De wereld van héél dichtbij (20.00 - 01.00 uur)
Antoni van Leeuwenhoek was de eerste die onze microscopische wereld zag, hij zag bijvoorbeeld als eerste bacteriën maar had nog geen idee wat dat waren. Ontdek de microscopische wereld om je heen! Met onze digitale microscopen tel je insecten-haartjes, zie je live hoe zweet op je huid geproduceerd wordt en verdampt, en inspecteer je vlindervleugels. Houd onze Leeuwenhoek microscoop replica’s ernaast en zie hoe ver we gekomen zijn. Vergeet niet om dingen vanuit huis mee te nemen om te onderzoeken.
Oog in oog met je oog (20.00 - 01.00 uur)
Je eigen oog zoals je hem niet eerder kende. Als je ver op je oog inzoomt weet je niet wat je ziet… De prachtigste kleuren en patronen, ontdek het verborgen juweeltje van je lichaam! Tegen een goede selfie van een geslaagde Museumnacht zeggen we natuurlijk geen nee… wij maken er meteen een foto van die je mee naar huis kan nemen voor op de koelkast.
Speedrondleiding (20.00 - 01.00 uur)
We nemen je in een rotvaart mee langs enkele topstukken van het museum. In 20 minuten zie je een prachtig ivoren anatomisch model, een allereerste kweekburger en bijzondere robotische insecten. En wat dacht je van een uniek sterk water preparaat van een oogvlies, waar voor de sier een armpje van een baby met kanten mouwtje aan toegevoegd is? Kom het zien!
De gist en de mens (20.00 - 01.00 uur)
Van gisten wordt je misschien niet direct enthousiast, maar onze vrienden van iGEM zorgen daar wel voor! Zonder gist bijvoorbeeld geen bierbrouw-installatie, maar dat is lang niet het enige. Welke gisten bestaan er eigenlijk, wat kunnen we ermee en hoe passen we ze in het lab aan zodat we er nóg meer mee kunnen? Kom kijken en ruiken!
Een ontleding in het Anatomisch Theater (20.30, 21.30 en 22.30 uur)
Vroeger werden in het anatomisch theater mensenlijven ontleed, dat was een unieke kans voor artsen (en publiek) om het lichaam dat we zo goed kennen van binnen te zien en er van te leren. Vandaag de dag kunnen we die ervaring niet heel getrouw herhalen, maar we kunnen in de buurt proberen te komen! Tijdens de Museumnacht zal een dierenarts een kip voor jullie ontleden en al haar geheimen blootleggen. Let op; bezoek dit maar niet als je ‘squeamish’ bent. Een sessie duurt 20 a 30 minuten.
Immunowars (20.00 - 01.00 uur)
De afgelopen jaren stonden breed in het thema van virussen en het immuunsysteem. Naast Corona zijn er nog vele andere virussen, bacteriën en parasieten die ons dagelijks leven beïnvloeden. Twee studenten vonden inspiratie in dit microscopische domein, en ontwikkelden hun eigen kaartspel. Leer van de makers van ImmunoWars over de wisselwerking tussen jouw immuunsysteem, moderne medicatie en beschermende kleding in de strijd tegen ziekteverwekkers. Wees gewaarschuwd… de kwaadaardige microben zijn je al snel te slim af. Je kan met een speciale prijsvraag ook het spel winnen!
Pandemie Preventie Kar (20.00 - 01.00 uur)
We zijn door COVID als nooit tevoren met onze neus op de feiten gedrukt; pandemieën zijn niet meer van een ver verleden! De Pandemic Prevention Car legt je nog even precies uit hoe het zit, en daagt je uit om zelf een pandemie te voorkomen en verhelpen. Kruip in de schoenen van de overheid en probeer met dit spel de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen.
Speedlecture: Sci-fi as a crystal ball (21:00 - 21:30 uur, Engelstalig)
The science fiction genre, especially when it includes superheroes, can seem a bit silly and far fetched. But there’s no denying that science and fiction can’t always be easily distinguished from each other. Is sci-fi inspired by science, and/or maybe fiction inspires scientists? Physicist and superhero fan Barry Fitzgerald takes a closer look at superhero popular culture elements that have inspired and could inspire developments in life sciences. It’s time to think super!
Speedlezing: Mijn DNA en ik (22:00 - 22:30 uur)
Krijgen ouders in 2035 vlak na de geboorte van hun kind een USB stick mee naar huis waar alle DNA-varianten van de baby op staan? Of is dat geen goed idee? “Hoewel we steeds meer weten van de DNA-code, hebben we nog steeds meer vragen dan antwoorden”, zegt klinisch geneticus in opleiding Karin van der Tuin. Hoe ga je om met die onzekerheid? Wat zijn de consequenties van de uitslag voor het individu, diens familie of nageslacht? De eenvoud van het opsturen van wat speeksel voor een commerciële DNA test, doet geen recht aan deze lastige vragen. Moeten we alles wat mogelijk is wel willen? De wetenschap geeft hier niet de antwoorden, maar stelt jou de vragen.
Speedlezing: Deepfake therapie (23:00 - 23:30 uur)
Met behulp van kunstmatige intelligentie kan je deepfake video’s maken; door het gezicht van één persoon op dat van een ander te plakken kan je diegene laten doen wat je wil. Beangstigend, want je weet als kijker van zo’n filmpje niet meer wat iemand echt gezegd en gedaan heeft. Maar gelukkig zijn er ook positieve toepassingen van de deepfake technologie! Bijvoorbeeld in de mentale gezondheidszorg. Zo is hoogleraar computer vision Theo Gevers betrokken bij het inzetten van deepfakes bij rouwtherapie. Hij komt vertellen over dit bijzondere proces, de voordelen maar óók de risico’s ervan.
Tickets voor de Leidse Museumnacht koop je hier: https://museumnachtleiden.nl/
Voor meer informatie over de Life Science & Health week, kijk hier: https://leiden2022.nl/en/highlights/life-sciences-health-week