Al ruim 400 jaar draait de Universiteit Leiden volop mee op het wereldtoneel van de wetenschap. Zo groeide Herman Boerhaave uit tot de ‘leermeester van Europa’, vielen alleen al aan het begin van de vorige eeuw drie Nobelprijzen toe aan ‘Leids’ onderzoek, en werd onlangs nog in het Leidse bio science park de grondslag gelegd voor het ‘Janssen-vaccin’. Maar welke rol speelde de stad zelf bij de wetenschap die er werd beoefend? En hoe vormde de wetenschap de stad? Vijf lezingen waarin het mondiale en het lokale elkaar raken.
Exclusief voor iedereen. De universitaire architectuur in het Leids stedelijk landschap, 1945-2021
De naoorlogse gebouwen van de Leidse universiteit tonen de sporen van een gespleten persoonlijkheid. Ze stralen openheid en gastvrijheid uit, de stad werd in huis gehaald. Intussen verlangde menig academicus naar rust, beslotenheid en sublieme afzondering. Het rumoer van de stad moest achter statige muren worden buitengesloten. Beide wensen, de benaderbaarheid en de ongenaakbaarheid, zijn in bouwtekeningen neergelegd. Zo demonstreert de architectuur van de universiteit een dubbelzinnige verhouding met stad en samenleving.
Wanneer: zaterdag 26 februari 15:00 - 16:00 uur
Voor wie: voor iedereen die zich heeft aangemeld
Waar: in het museum of via livestream
Kosten: gratis met een geldig entreebewijs voor het museum
Over Pieter Slaman
Pieter Slaman is universiteitshistoricus aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij docent onderwijs- en beleidsgeschiedenis. In 2018 publiceerde hij In de regel vrij, over de Nederlandse onderwijspolitiek sinds 1918. Onlangs verscheen van zijn hand De glazen toren over de Leidse universiteit van 1970 tot 2020.