Met veel ‘vermaeck’ bekeek Antoni van Leeuwenhoek (1632-1732) door zijn microscopen een onbekende, kleine wereld vol leven. Vijftig jaar lang maakte hij zich vrolijk over minuscule ‘dierkens’, zwemmende bolletjes, prachtige kristallen en andere zaken die hij op die manier ontdekte.
Al die vondsten deelde hij enthousiast met andere nieuwsgierigen, en zo verspreidde hij een nieuw beeld van de natuur. Maar over de lenzen waarmee hij werkte, deed hij opvallend mysterieus. Want behalve onderzoeker was Van Leeuwenhoek ook een ondernemer en die hielden in de zeventiende eeuw hun werkwijzen graag geheim.
In deze lezing vertelt Geertje Dekkers, auteur van het nieuwe boek Veel, klein en curieus. De wereld van Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723), hoe dat uitpakte: hoe Van Leeuwenhoek het microscopisch onderzoek vooruit hielp én belemmerde. Ook de laatste stand van onderzoek naar Van Leeuwenhoek en zijn werk zal aan bod komen.
Over de spreker
Geertje Dekkers is historicus en wetenschapsjournalist. Ze werkt onder andere voor de Universiteit Utrecht, Historisch Nieuwsblad, en de Volkskrant. Ze is al lang gefascineerd door onderzoekers die de afgelopen eeuwen nieuwe wegen insloegen en onbekende werelden blootlegden en schreef daarover eerder het boek Waanwijze lasterbende.
Praktische informatie
Wanneer: Zaterdag 1 juli 2023 van 15.00 tot 16.00 uur
Waar: In de congreszaal van het museum of online via de livestream
Kosten: Deelname aan de livestream is gratis, het bijwonen van de lezing in het museum kan op vertoon van een geldig entreebewijs tot het museum (bijvoorbeeld een museumticket, of geheel gratis met een museumkaart/studentenkaart etc.).
Aanmelden: Via onderstaand formulier. Er is een apart inschrijfformulier voor de lezing in onze congreszaal of om via de livestream mee te kijken. Let op: Alleen als u onze automatische bevestigingsmail heeft ontvangen (check uw spam-box) is uw aanmelding geregistreerd.