Na de uitvinding van de samengestelde microscoop door Zacharias Jansen (omstreeks 1595) en de wetenschappelijk onderbouwde verbeteringen die werden doorgevoerd door Ernst Abbe, August Kohler en Otto Schott -die allemaal werkzaam waren bij Carl Zeiss- was er aan de microscoop nog maar weinig te verbeteren.
Althans zo leek het, totdat er wensen ontstonden om meer onderdelen in het lichtpad aan te brengen die geavanceerdere technieken mogelijk maakten.Hierdoor kwamen de zogenaamde oneindige microscopen in de mode. Dat heeft de toepassingen in het huidige microscopie onderzoek verveelvoudigd.
In dit praatje zal je te weten komen wat die verbeteringen zijn, maar vooral wat de toepassingen van dat soort microscopie in het heden ten daagse onderzoek allemaal mogelijk maakt. We focussen hierbij op een drietal onderzoeken die momenteel uitgevoerd worden bij de Universiteit Leiden. Antibiotica onderzoek, immuunsysteem onderzoek met behulp van zebravisjes, en de effecten van microplastics op biologische ontwikkeling van embryo's.
Over de spreker
Joost Willemse is een assistent-professor aan de Universiteit Leiden waar hij als hoofd van de microscopie eenheid van het instituut voor biologie verantwoordelijk is voor het begeleiden en uitvoeren van microscopisch onderzoek op allerlei niveaus. Hij werkt al meer dan 20 jaar met geavanceerde microscopen en heeft ervaring op het gebied van zowel licht als elektronenmicroscopie. Naast de ontwikkelingen op microscopie gebied houdt hij zich ook bezig met de ontwikkelingen op het gebied van computer gestuurde analyse van microscopie beelden.
Praktische informatie
Wanneer: Zaterdag 20 mei 2023 van 15.00 tot 16.00 uur
Waar: In de congreszaal van het museum of online via de livestream
Kosten: Deelname aan de livestream is gratis, het bijwonen van de lezing in het museum kan op vertoon van een geldig entreebewijs tot het museum (bijvoorbeeld een museumticket, of geheel gratis met een museumkaart/studentenkaart etc.).
Aanmelden: Via onderstaand formulier. Er is een apart inschrijfformulier voor de lezing in onze congreszaal of om via de livestream mee te kijken. Let op: Alleen als u onze automatische bevestigingsmail heeft ontvangen (check uw spam-box) is uw aanmelding geregistreerd.