Salonlezing: Volgt bewustzijn de wetten van de quantum-mechanica?

Terug naar Te zien & te doen

Het informatietijdperk heeft niet alleen grote gevolgen voor de wijze waarop we werken, leven en onze vrije tijd besteden. Het ontstaan van nieuwe media, nieuwe beeldculturen en de alomtegenwoordigheid van ‘data’ zorgen er ook voor dat onze kijk op de werkelijkheid verandert. Sprekers in deze lezingenreeks geven ons een blik op de nieuwe werkelijkheid van het digitale tijdperk. 

Filosoof Bas Haring, gastconservator van BrAInpower, voorziet lezingen van commentaar. Benieuwd naar de andere lezingen in de reeks? Kijk dan hier

Kunstmatige intelligentie is de laatste tijd zo krachtig geworden dat ze zeer indrukwekkend, bijna menselijk, gedrag kan vertonen. Velen vragen zich af of deze machines in de toekomst ook bewustzijn kunnen ontwikkelen.  

De huidige AI-technologie is gestoeld op klassieke natuurkunde. Ik zal betogen dat hiermee ’subjectieve’ ervaringen van schoonheid, kunst en liefde - de zaken die voor ons als mens het leven zo de moeite waard maakt - onbereikbaar blijven voor AI. Quantum-mechanische principes bieden wellicht wel ruimte voor subjectiviteit. Dit roept dan de vraag op of quantum-mechanica ook een rol speelt bij ons eigen denken en handelen? En zo ja, zou dit dan de ervaring van mijn persoonlijke bewustzijn verklaren? 

Over de spreker

Bert Kappen is in 1987 gepromoveerd in de theoretische fysica in New York. Hij is sinds 1989 bezig aan de Radboud Universiteit met het ontwikkelen van efficiënte machine learning algoritmes, gebruikmakend van methodes uit de statistsche fysica. Sinds vijf jaar richt hij zich met name op de mogelijkheid om quantum computing te gebruiken voor machine learning.

Praktische informatie
Wanneer: Vrijdag 17 februari 2023 15.00-16.15 uur
Waar: In de congreszaal van het museum of via de Livestream
Kosten: Deelname aan de livestream is gratis, het bijwonen van de lezing in het museum kan op vertoon van een geldig entreebewijs tot het museum.
Aanmelden: Via onderstaand formulier. Er is een apart inschrijfformulier voor de lezing in onze congreszaal of om via de livestream mee te kijken. Let op: Alleen als u onze automatische bevestigingsmail heeft ontvangen (check uw spam-box) is uw aanmelding geregistreerd.

Helaas is de lezing in het museum volgeboekt, schrijf je hieronder in voor de livestream

Salonlezing 17 feb 2023 via livestream

Velden met * zijn verplicht

Zoek op