Salonlezing: De wereld als informatiemachine

Terug naar Te zien & te doen

Het informatietijdperk heeft niet alleen grote gevolgen voor de wijze waarop we werken, leven en onze vrije tijd besteden. Het ontstaan van nieuwe media, nieuwe beeldculturen en de alomtegenwoordigheid van ‘data’ zorgen er ook voor dat onze kijk op de werkelijkheid verandert. Sprekers in deze lezingenreeks geven ons een blik op de nieuwe werkelijkheid van het digitale tijdperk. 

Filosoof Bas Haring, gastconservator van BrAInpower, voorziet lezingen van commentaar. Benieuwd naar de andere lezingen in de reeks? Kijk dan hier

Van oudsher proberen wetenschappers zich een beeld te vormen van de natuur. Door mensen gebouwde apparaten die een belangrijke maatschappelijke rol spelen - de klok, de stoommachine, de computer - blijken in verschillende tijdperken dit beeld als een specifiek soort metafoor sterk in te kleuren. Ik laat zien dat we in het huidige tijdperk van de computer de fundamenten van de natuur steeds meer bezien in termen van informatie en informatieoverdracht. Leven we in een wereld van data? 

Over de spreker

Frans van Lunteren is Teylers-hoogleraar in de geschiedenis van de natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Daarnaast werkt hij als hoogleraar in datzelfde vakgebied aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Praktische informatie
Wanneer: Vrijdag 20 januari 2023 15.00-16.15 uur
Waar: In de congreszaal van het museum of via de Livestream
Kosten: Deelname aan de livestream is gratis, het bijwonen van de lezing in het museum kan op vertoon van een geldig entreebewijs tot het museum.
Aanmelden: Via onderstaand formulier. Er is een apart inschrijfformulier voor de lezing in onze congreszaal of om via de livestream mee te kijken. Let op: Alleen als u onze automatische bevestigingsmail heeft ontvangen (check uw spam-box) is uw aanmelding geregistreerd.

Salonlezing 20 jan 2023 in het museum

Velden met * zijn verplicht

Salonlezing 20 jan 2023 via livestream

Velden met * zijn verplicht

Zoek op