Het informatietijdperk heeft niet alleen grote gevolgen voor de wijze waarop we werken, leven en onze vrije tijd besteden. Het ontstaan van nieuwe media, nieuwe beeldculturen en de alomtegenwoordigheid van ‘data’ zorgen er ook voor dat onze kijk op de werkelijkheid verandert. Sprekers in deze lezingenreeks geven ons een blik op de nieuwe werkelijkheid van het digitale tijdperk.
Filosoof Bas Haring, gastconservator van BrAInpower, voorziet lezingen van commentaar. Benieuwd naar de andere lezingen in de reeks? Kijk dan hier.
Bij de recente onthulling van een controversiële “nieuwe” verrader van Anne Frank speelde AI een belangrijke rol. Deze controversiële casus toont al aan dat een kritische benadering van kunstmatige intelligentie binnen de geesteswetenschappen meer dan ooit nodig is. Voorbeelden van gebruik van AI binnen de geesteswetenschappen, waaronder bijvoorbeeld ook algoritmes die schilderijen en proza maken, roepen vragen op over hoe we de uitingen van de menselijke geest het beste kunnen begrijpen en verklaren.
Over de spreker
Tom Slootweg is universitair docent eigentijdse mediageschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast de geschiedenis van oude media uit de twintigste eeuw, hebben de vele nieuwe mediavormen van de vroege twintigste eeuw tot nu zijn bijzondere aandacht.
Praktische informatie
Wanneer: Vrijdag 3 maart 2023 15.00-16.15 uur
Waar: In de congreszaal van het museum of via de Livestream
Kosten: Deelname aan de livestream is gratis, het bijwonen van de lezing in het museum kan op vertoon van een geldig entreebewijs tot het museum.
Aanmelden: Via onderstaand formulier. Er is een apart inschrijfformulier voor de lezing in onze congreszaal of om via de livestream mee te kijken. Let op: Alleen als u onze automatische bevestigingsmail heeft ontvangen (check uw spam-box) is uw aanmelding geregistreerd.