Salonlezing: Sociale media, polarisatie en het zwartepietendebat

Terug naar Te zien & te doen

Het informatietijdperk heeft niet alleen grote gevolgen voor de wijze waarop we werken, leven en onze vrije tijd besteden. Het ontstaan van nieuwe media, nieuwe beeldculturen en de alomtegenwoordigheid van ‘data’ zorgen er ook voor dat onze kijk op de werkelijkheid verandert. Sprekers in deze lezingenreeks geven ons een blik op de nieuwe werkelijkheid van het digitale tijdperk. 

Filosoof Bas Haring, gastconservator van BrAInpower, voorziet lezingen van commentaar. Benieuwd naar de andere lezingen in de reeks? Kijk dan hier

Sociale media spelen een beduidende rol in de toenemende polarisatie van de samenleving. Lidwien van de Wijngaert laat zien welke rol twitter speelt bij één van de splijtzwammen in het huidige publieke debat: de discussies rondom Zwarte Piet. Haar onderzoek legt ‘echo chambers’ en  ‘filter bubbles’ bloot die de tegenstellingen versterken. Uit de interactie tussen verschillende groepen blijkt dat het omgaan met verandering en het behoud van identiteit (dan wel het opeisen daarvan) achterliggende oorzaken zijn. Om polarisatie te beteugelen is het belangrijk om verandering te realiseren met respect voor de identiteit van verschillende groepen.   

Over de spreker

Na een lange academische carrière werkt Lidwien van de Wijngaert sinds augustus 2021 als onderzoeker bij het communicatie- en onderzoeksbureau EMMA in Den Haag. Daarnaast is ze als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit. Van de Wijngaert doet onderzoek naar overheidscommunicatie in relatie tot informatietechnologie.

Praktische informatie
Wanneer: Vrijdag 3 februari 2023 15.00-16.15 uur
Waar: In de congreszaal van het museum of via de Livestream
Kosten: Deelname aan de livestream is gratis, het bijwonen van de lezing in het museum kan op vertoon van een geldig entreebewijs tot het museum.
Aanmelden: Via onderstaand formulier. Er is een apart inschrijfformulier voor de lezing in onze congreszaal of om via de livestream mee te kijken. Let op: Alleen als u onze automatische bevestigingsmail heeft ontvangen (check uw spam-box) is uw aanmelding geregistreerd.

Salonlezing 3 feb 2023 in het museum

Velden met * zijn verplicht

Salonlezing 3 feb 2023 via livestream

Velden met * zijn verplicht

Zoek op