In samenwerking met Studium Generale organiseert Rijksmuseum Boerhaave een lezingenreeks naar aanleiding van de tentoonstelling Kosmos: Kunst & Kennis in de periode februari t/m maart. Tijdens de avonden komen diverse onderwerpen aan de hand van het thema kosmos aan bod, van de hemel op het witte doek tot het ontstaan van sterrenstelsels.
Helaas de lezing is vol
Donderdagavond 27 februari onderzoekt Gijs van Andel wat er gebeurt als het onderscheid tussen hemel en aarde in het geding komt. In de tweede lezing vertelt Bos hoe hij samen met andere astronomen bezig is met het ontwikkelen van nieuwe technologieën waarmee exoplaneten op de gevoelige plaat kunnen worden gelegd.
Wanneer: donderdag 27 februari van 19.00 tot 21.00 uur
Voor wie: voor iedereen
Kosten: gratis
Aanmelden: verplicht (zie onderaan deze pagina het inschrijfformulier)
“...in onze tijd aan de hemel ontdekte verschijnselen” - Een nieuwe kijk op het werk in Galileo’s Dialogo’
Gijs van Andel (MA), docent filosofie aan Atheneum College Hageveld
In 1632 verschijnt Dialogo sopra i due Massimi Sistemi del Mondo Tolemaico e Copernicano van de Toscaanse natuurkundige Galileo Galilei. Hierin behandelt hij in dialoogvorm de wereldbeelden van Ptolemaeus en Copernicus. Vier dagen lang discussiëren drie heren; Salviati (Galileo’s alter ego), Sagredo (een geleerde leek) en de breedsprakige aristotelicus Simplicio (wiens naam is afgeleid voor de Italiaanse scheldnaam sempliciotto ‘simpelmans’). Tijdens de eerste dag staat het onderscheid tussen de onder- en bovenmaanse sferen ter discussie. Hierbij wordt de vergankelijke, imperfecte aarde voorgesteld als tegenhanger van de onvergankelijke, perfecte hemelsfeer. In deze lezing onderzoekt Gijs van Andel wat er gebeurt als het onderscheid tussen hemel en aarde in het geding komt.
‘Een tweede aarde in het vizier’ - Hoe leg je een exoplaneet op de gevoelige plaat?
Steven Bos (MSc), promovendus bij Wiskunde en Natuurwetenschappen, Universiteit Leiden
In een postuum verschenen filosofisch traktaat Cosmotheoros speculeert Christiaan Huygens over het leven op de andere planeten. De mogelijkheid voor leven op andere planeten is volgens hem een noodzakelijke consequentie van het Copernicaanse wereldbeeld. Inmiddels komen we steeds een stapje dichterbij de zoektocht naar exoplaneten die leven herbergen. Sinds 1992 is het bestaan van exoplaneten aangetoond. Deze werden tot nog toe gevonden via een indirecte methode door het bestuderen van veranderingen in de sterkte van het licht van de ster waar ze omheen draaien. Maar als het aan Steven Bos ligt laat de eerste directe waarneming van een aardachtige exoplaneet niet lang meer op zich wachten. Tijdens deze lezing vertelt Bos hoe hij samen met andere astronomen bezig is met het ontwikkelen van nieuwe technologieën waarmee exoplaneten op de gevoelige plaat kunnen worden gelegd.
Helaas de lezing is vol!