Uit de schaduw: het meeslepende leven van Johannes Swammerdam (1637-1680)

Terug naar Te zien & te doen

Naar aanleiding van een prachtige schenking van het boek Historia insectorum generalis, ofte algemeene verhandeling van de bloedelose dierkens van Johannes Swammerdam geven we een presentatie over deze onderzoeker en zijn bijzondere werk. De presentatie vindt plaats op vrijdag 9 oktober tussen 15.00 en 16.00 uur. Het is mogelijk de lezing in het museum of online bij te wonen.

Wie was Johannes Swammerdam?

Eric Jorink vertelt meer over het leven van Johannes Swammerdam. Als onderzoeker heeft Johannes Swammerdam altijd in de schaduw gestaan van Antonie van Leeuwenhoek. Dat had gedeeltelijk te maken met het feit dat Swammerdam jong stierf, en ook dat Van Leeuwenhoek veel nadrukkelijker zichzelf afficheerde als onderzoeker. Toch was het Swammerdam die als eerste in de Republiek zich stortte op de bestudering van insecten en microscopische entiteiten. Dat hij minder bekend is, is ook het gevolg van zijn veelbewogen leven, waarin radicale filosofische gedachten, jaloerse collega’s en een godsdienstige crisis een grote rol speelden.  

swam5.jpg

Prof. dr. Eric Jorink is Teylers hoogleraar aan de Universiteit Leiden en onderzoeker aan het Huygens ING. Hij is specialist op het gebied van de wetenshapsgeschiedenis van de  vroegmoderne tijd en werkt aan een biografie van Swammerdam.

swam1.jpg

De schenking en restauratie van het boek

Aanvullend op het verhaal van Jorink gaat conservator Tim Huisman in op de plaats die deze Algemene verhandeling van de bloedelose dierkens inneemt in het geheel van Swammerdams gepubliceerde werk. Maar hij zal natuurlijk ook uit de doeken doen waarom Rijksmuseum Boerhaave zo blij is met deze schenking.

Datum: vrijdag 9 oktober
Tijd: 15.00-16.00 uur 
Locatie: In het museum of online via een YouTube-livestream
Kosten: De online livestream is gratis te volgen. Voor het bijwonen van de lezing in het museum is een geldig entreebewijs noodzakelijk. 

Schrijf je hieronder in via een van de twee inschrijfformulieren:

Helaas de Swammerdam-lezing in het museum is vol, je kunt je hieronder aanmelden voor de livestream via YouTube.

Meld je aan voor de Swammerdam-lezing via YouTube

Velden met * zijn verplicht

Zoek op