Eigenzinnig in een conventionele stad

Terug naar Te zien & te doen

Het grote witgepleisterde huis aan de Witte Rozenstraat 57 in Leiden herinnert nog altijd aan Tatiana Afanassjewa. Zij ontwierp het, en met haar man Paul Ehrenfest ontving ze er talloze gasten onder wie zestien Nobelprijswinnaars. Ze schreef er een artikel over de warmteleer dat in discussies onder wetenschapsfilosofen nog steeds wordt genoemd. 

Wanneer: maandag 8 maart van 15.00 tot 16.00 uur
Voor wie: volwassenen 

Eigenzinnig in een conventionele stad 
Dr. Margriet van der Heijden; deeltjesfysicus, auteur en wetenschapsjournalist voor onder andere NRC Handelsblad.

Afanassjewa maakt naam met verfrissende ideeën over vernieuwingen van het wiskundeonderwijs. Het illustreert haar talent en doorzettingsvermogen dat ze dit bereikte zonder formele positie. Een klein duwtje in de rug kreeg ze overigens wél van Nobelprijswinnaar en hoogleraar theoretische natuurkunde Hendrik Antoon Lorentz. Hij droeg de vrouwenzaak een warm hart toe en had in de jaren 1910 zelfs vier vrouwelijke promovendi: zijn dochter Berta, Johanna Reudler, Eva Bruins en Jo van Leeuwen.

Tijdens deze lezing in het kader van Internationale Vrouwendag op maandag 8 maart 15.00-16.00 uur neemt Margriet van der Heijden, auteur van een recent verschenen dubbelbiografie over Ehrenfest en Afanassjewa, u mee naar deze Leidse vrouwen van een eeuw geleden.

Tatiana - Lezing Margriet van der Heijden

Lees hier de recensie van het NRC over het boek 'Denken is Verrukkelijk'

Meld je aan voor de livestream

Velden met * zijn verplicht

Zoek op