Internationale Vrouwendag - Twee bijzondere wetenschapsvrouwen

Terug naar Te zien & te doen

UITVERKOCHT

Een markiezin in de natuurkunde - Een pionier tussen wetenschappers en vrijheidsstrijders

Voor deze dubbellezing nodigen we twee auteurs uit om over de vrouwelijke hoofdpersonages in hun boeken te vertellen. Beide boeken gaan over vrouwen die, in totaal andere tijden en omstandigheden, ondanks heel verschillende uitdagingen, op een bijzondere manier hebben bijgedragen aan de bètawetenschappen. 

Helenka Drecka werd in 1887 geboren in het door Rusland bezette Polen, en studeerde natuur- en scheikunde in Zwitserland. Meer wist Anna van Suchtelen niet over haar oma, dus besloot ze de gangen van deze eigengereide vrouw na te gaan. Helenka blijkt een geëngageerd student en een briljant wetenschapper. Op de golven van wereldgebeurtenissen – de tijd van wetenschappelijke doorbraken, Europese grensverschuivingen, epidemieën, volksopstanden en de Russische revolutie – liet Helenka zich leiden door haar dromen en haar voorbeeld Marie Curie. Helenka is het verhaal van een vrouw die op een kantelpunt in de Europese geschiedenis moest vechten voor haar plek.

Émilie du Châtelet (1706-1749) was de eerste vrouw die een wetenschappelijk bijdrage leverde aan de annalen van de Koninklijke Academie van Wetenschappen in Parijs. Ze vertaalde Newton's hoofdwerk over de zwaartekracht, de Principia, uit het Latijn in het Frans en voegde er zo'n 300 bladzijden eigen commentaar en berekeningen aan toe. Daarnaast schreef ze haar eigen inleiding in de natuurkunde onder de titel Institutions physiques. Haar grote liefde was de filosoof en schrijver Voltaire, die bij haar op het landgoed van Cirey sur Blaise een toevlucht vond om uit handen van de Franse justitie te blijven. 

Over de sprekers

Anna van Suchtelen is kunstenaar en schrijver, ze schreef het boek Helenka. Zij studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, werkte als redacteur en studeerde daarna Visual Arts aan de University of California San Diego. Haar beeldend werk is in binnen- en buitenland tentoongesteld, uitgevoerd en vertoond. 

Jan-Willem van Holten is natuurkundige en schreef het boek Grondslagen van de fysica. Hij was Fellow van het CERN in Genève en als staflid verbonden aan het Nikhef in Amsterdam; vanaf 1999 was hij bijzonder hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en sinds 2009 aan de Universiteit Leiden. 

Praktische informatie

Wanneer: Vrijdag 8 maart van 15.30 tot 17.00 uur. Van 17.00 tot 18.00 uur is er een borrel.
Waar: In de foyer van het museum
Kosten: Deelname is gratis met een geldig entreebewijs (een museumticket, of geheel gratis met bijvoorbeeld een museumkaart of collegekaart).
Aanmelden: Via onderstaand formulier kunt u zich aanmelden. Let op: Alleen als u onze automatische bevestigingsmail hebt ontvangen (check ook uw spam-box) is de aanmelding geregistreerd.

Aanmelden Internationale Vrouwendag-lezing, 8 maart 2024

Velden met * zijn verplicht

Zoek op