In de zomer van 2014 opereerde kinderhartchirurg Mark Hazekamp (LUMC) voor het eerst een jong babyhart nadat hij de operatie voorbereid had met behulp van een 3D-geprint hartmodel van het kindje. Hier bestonden geen handboeken of protocollen voor. In de wereld van de hartchirurgie was het dan ook een unieke operatie. Het gaat nog steeds goed met Jasmijn, die nu 3,5 jaar oud is.

Jasmijn

Jasmijn had een ingewikkelde hartafwijking, met onder andere een vernauwde aortaboog, een opening tussen de hartkamers, een rechter hartkamer met dubbele uitgang en een omgekeerde stand van de grote slagaders. Opereren was noodzaak, maar hoe? De vraag was of dit hart zodanig geopereerd kon worden dat er twee werkzame hartkamers overbleven, of dat er maar één werkzame hartkamer kon overblijven. Daarom werd in samenwerking met de afdeling Radiologie van het LUMC een CT-scan gemaakt en aan de hand van deze scan een werd een 3D-model van het hart van Jasmijn geprint. Zo konden de artsen vooraf de beste manier om te opereren kiezen en verloren zij geen kostbare tijd tijdens de operatie.

In Rijksmuseum Boerhaave te zien

Rijksmuseum Boerhaave nam contact op met de artsen, met de vraag of het hartmodel deel kon uitmaken van de museumcollectie. In het bijzijn van de ouders, Jasmijn en haar broer overhandigden de artsen Arno Roest (kindercardioloog) en kinderhartchirurg Mark Hazekamp het model aan museumdirecteur Dirk van Delft. De familie kreeg een levenslang abonnement op het museum en de ouders zijn verheugd dat zij het hartmodel altijd kunnen bezichtigen.

Bekijk hier de reportage van Omroep West.

Zoek op