Eerste Janssen-vaccin gezet bij Rijksmuseum Boerhaave

Terug naar Besmet!

Op 21 april 2021 bezocht minister Hugo de Jonge Rijksmuseum Boerhaave ter gelegenheid van de eerste coronavaccinatie met het Janssen-vaccin. GGZ-zorgmedewerkers van Rivierduinen Leiden kregen deze eerste injecties. De flacon van deze mijlpaal is overhandigd aan museumdirecteur Amito Haarhuis voor opname in de rijkscollectie.

GGZ-arts Sylvia van den Berg trekt het Janssen-vaccin op in vijf spuiten ter voorbereiding van de vaccinatie.

Babette Engelsman, GGZ-zorgmedewerker Rivierduinen in Leiden, ontvangt de eerste vaccinatie.

De minister benadrukte deze belangrijke Nederlandse bijdrage aan de bestrijding van het coronavirus en noemde het een triomf voor de wetenschap.

Onder toeziend oog van Herman Boerhaave op het schilderij, ontving Rijksmuseum Boerhaave dit bijzondere collectiestuk.  

Henri Lenferink, de burgemeester van Leiden, is trots op de baanbrekende ontwikkeling van dit vaccin in het Bio Science Park Leiden. Op deze YouTube film ziet u de korte toespraken van vanmorgen van Amito Haarhuis, Henri Lenferink en Ingeborg Siteur van GGZ Rivierduinen.

Bekijk hieronder de videoreportage gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het zetten van het eerste Janssen-vaccin.

Voor onze podcastserie bij de tentoonstelling Besmet, interviewden wij eerder dit jaar Hanneke Schuitemaker. Zij is de wetenschapper die voor Janssen deze belangrijke ontwikkeling leidde. In deze aflevering biedt zij een persoonlijk kijkje in de turbulente wereld van vaccinontwikkelingen.

Zoek op