Podcast bij Besmet!

Terug naar Besmet!

Deze zesdelige podcast vertelt over de uitbraken van epidemieën vroeger en nu. Met persoonlijke verhalen over onze samenleving in deze turbulente tijd. Wetenschappers trekken opmerkelijke parallellen tussen die actuele verhalen en inzichten uit de geschiedenis. 

Luister via:

De vierde aflevering gaat over hiv, het ongrijpbare virus. Roel Coutinho en Jaap Goudsmit, pioniers op het gebied van hiv-onderzoek en -bestrijding, vertellen over de ingrijpende beginjaren. En Niels de Konink leeft zelf al jaren met het virus en biedt een persoonlijke inkijk in zijn leven.

In de eerste aflevering vertelt psychiater en filosoof Damiaan Denys over de ontwrichting van de maatschappij en de opvallende gevolgen. De tweede aflevering biedt een inkijk in de strijd tegen het virus met Hanneke Schuitemaker van Janssen Vaccines, een van de vooraanstaande wetenschappers in de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus. In de derde aflevering staan zoönosen centraal, besmetting door dieren. Met Floor Haalboom van ErasmusMC en de huisarts in Brabant die destijds als eerste de Q-koorts bij zijn patiënten ontdekte. 

podcast besmet

Afl. 1 Familie Hofman in hun bloemkwekerij

Hoe gingen we vroeger om met epidemieën zoals de pest, de Spaanse griep of aids? Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst? En welke oplossingen biedt de wetenschap? 

podcast besmet

Afl. 2 Hanneke Schuitemaker tijdens het interview

Deze podcast is uitgebracht bij de tentoonstelling Besmet! (tot en met 9 januari 2022).

Zoek op