De spraakmakende tentoonstelling Besmet! gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. 

Conservator Mieneke te Hennepe geeft in 12 minuten een interessante rondleiding door de tentoonstelling. Klik op onderstaande afbeelding voor de video.

Besmet! toont een intrigerende balans tussen gezondheid en reëel risico en tussen maatschappelijke uitsluiting en empathie. Hoe gingen we vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst? En welke oplossingen biedt de wetenschap? Met de tentoonstelling en een prikkelend randprogramma, een podcast en educatieprogramma's wil het museum een zo breed mogelijk publiek laten ontdekken wat het belang is van wetenschap voor het leven van nu.

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft de tentoonstelling Besmet! in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden geopend.

Besmettelijke ziekten verbeeld

In de tentoonstelling staan wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen. De Plague Dress is zo’n hedendaags kunstwerk, gemaakt in zeventiende-eeuwse stijl van ruwe zijde en handgekleurd met walnootschillen. Vroeger dacht men namelijk dat walnoten de pest konden genezen. De jurk is versierd met zeventiende-eeuwse borduursels die geïmpregneerd zijn met het DNA van dode pestbacteriën. Ook zijn er indrukwekkende historische wasmoulages van gezichten die de ernst van besmettelijke ziekten tonen. Deze wasmoulages werden vroeger gebruikt voor educatieve doeleinden. Daarnaast zijn er herkenbare foto- en filmbeelden uit de afgelopen maanden waarin de maatschappelijke strijd tegen het coronavirus centraal staat.

Klik op onderstaande afbeelding voor een impressievideo van de tentoonstelling.

Extra activiteiten

Er is een podcastserie en een uitgebreid lezingenprogramma. Gedurende de schoolvakanties zijn er kinderactiviteiten. Voor leerlingen is er een educatief programma. Tevens is het boek 'Besmet! Angst voor de onzichtbare vijand' beschikbaar in onze museumwinkel en de boekhandel. 

Het RIVM, het LUMC, de GGD Hollands-Midden en de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij hebben inhoudelijk meegewerkt aan de tentoonstelling. Financieel is Besmet! mede mogelijk gemaakt door Zorg en Zekerheid, Janssen Campus Nederland, CHDR en de Van der Mandele Stichting.

De tentoonstelling Besmet! was te zien in Rijksmuseum Boerhaave van juli 2020 t/m augustus 2022.

Zoek op