De spraakmakende tentoonstelling Besmet! gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Ook sluit de tentoonstelling aan bij de recente uitbraak van het coronavirus en bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.

Conservator Mieneke te Hennepe geeft in 12 minuten een rondleiding door de tentoonstelling. Klik op onderstaande afbeelding.

Besmet! toont een intrigerende balans tussen gezondheid en reëel risico en tussen maatschappelijke uitsluiting en empathie. Hoe gingen we vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst? En welke oplossingen biedt de wetenschap? Met de tentoonstelling en een prikkelend randprogramma wil het museum een zo breed mogelijk publiek laten ontdekken wat het belang is van wetenschap voor het leven van nu.

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft de tentoonstelling Besmet! donderdag 16 juli 2020 in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden geopend.

Besmettelijke ziekten verbeeld

In de tentoonstelling staan wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen. De Plague Dress is zo’n hedendaags kunstwerk, gemaakt in zeventiende-eeuwse stijl van ruwe zijde en handgekleurd met walnootschillen. Vroeger dacht men namelijk dat walnoten de pest konden genezen. De jurk is versierd met zeventiende-eeuwse borduursels die geïmpregneerd zijn met het DNA van dode pestbacteriën. Ook zijn er indrukwekkende historische wasmoulages van gezichten die de ernst van besmettelijke ziekten tonen. Deze wasmoulages werden vroeger gebruikt voor educatieve doeleinden. Daarnaast toont een film herkenbare beelden uit de afgelopen maanden waarin de maatschappelijke strijd tegen het coronavirus centraal staat.

Klik op onderstaande afbeelding voor een impressievideo van de tentoonstelling.

Extra activiteiten

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling dient het museum in bepaalde perioden als vaccinatielocatie. De congresruimte van het museum wordt dan omgedoopt tot Prikpoli Boerhaave. Er is een podcastserie en een uitgebreid lezingenprogramma. Gedurende de schoolvakanties zijn er kinderactiviteiten. Voor leerlingen is er een educatief programma. Tevens is vanaf oktober het boek 'Besmet! Angst voor de onzichtbare vijand' beschikbaar in de museumwinkel en de boekhandel. 

De tentoonstelling is geopend tot en met 9 januari 2022. Voor de tentoonstelling is inhoudelijk samengewerkt met het RIVM, het LUMC, de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij en de GGD Hollands-Midden. De tentoonstelling is financieel mede mogelijk gemaakt door Zorg en Zekerheid, Janssen Campus Nederland, CHDR en de Van der Mandele Stichting.

Zoek op