BESMET!  gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten, en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Hoe gingen we vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst? En welke oplossingen biedt de wetenschap?

16 april 2020 t/m 14 maart 2021

besmet campagnebeeld

Deze interessante tentoonstelling, met wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen, toont een intrigerende balans tussen gezondheid en reëel risico en tussen maatschappelijke uitsluiting en empathie. Natuurlijk gaat de tentoonstelling ook in op de recente uitbraak van het coronavirus en sluit het aan bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.

besmet

In de tentoonstelling staan wetenschappelijke objecten én kunstvoorwerpen. De Plague Dress is zo’n hedendaags kunstvoorwerp.  Deze prachtige jurk in 17de-eeuwse stijl is gemaakt van ruwe zijde en handgekleurd met walnootschillen. Vroeger dacht men namelijk dat walnoten de pest konden genezen. De jurk is versierd met 17de-eeuwse borduursels die geïmpregneerd zijn met het DNA van pestbacteriën. Kunst, wetenschap en invoelbare angst voor besmettelijke ziekten komen samen in dit kunstwerk. Ook zijn er indrukwekkende historische wasmoulages van gezichten, die de ernst van besmettelijke ziekten tonen en vroeger gebruikt werden voor educatieve doeleinden.

detail jurk besmet

Extra verdieping

De tentoonstelling en het randprogramma worden gemaakt in samenwerking met diverse experts van onder meer het RIVM en het LUMC. Er komen podcasts en er zal ruimte zijn voor lezingen en gesprekken. Voor MBO-scholieren Zorg & Welzijn komt er een educatief programma en gedurende de schoolvakanties zijn er kinderactiviteiten. Tevens brengt Stichting Biowetenschappen en Maatschappij een bijbehorend cahier uit ‘Help! Ik ben besmet!’.

Zoek op