Publicatie bij Besmet!

Terug naar Besmet!

Het boek Besmet! Angst voor de onzichtbare vijand is uitgebracht bij de tentoonstelling Besmet! over epidemieën, vroeger en nu. In de publicatie documenteren we een indringende periode en plaatsen we deze in een historisch perspectief.

Het rijk geïllustreerde boek laat zien hoe snel overdraagbare ziekten kunnen leiden tot eenzaamheid, uitsluiting en angst – maar ook tot creativiteit, nieuwe oplossingen en verbondenheid. Het laat zien wat we hebben geleerd van epidemieën uit het verleden zoals pest en pokken. En welke oplossingen de wetenschap biedt bij het bestrijden van deze onzichtbare vijand.

Experts uit de medische wereld, historici en conservatoren van Rijksmuseum Boerhaave verdiepen zich in de tentoonstellingsthema’s en vertellen aan de hand van historische en eigentijdse kunstwerken hoe een ongrijpbaar virus van de ene op de andere dag het leven kan ontwrichten. 

Met bijdragen van onder anderen: Jaap van Dissel (Directeur CIb, RIVM), Damiaan Denys (hoogleraar psychiatrie Amsterdam UMC), Thomas van Gulik (em. hoogleraar chirurgie Amsterdam UMC), Floor Haalboom (wetenschapshistoricus Erasmus MC), Mieneke te Hennepe (conservator Rijksmuseum Boerhaave), Rob Zwijnenberg (hoogleraar kunstgeschiedenis Universiteit Leiden) en vele anderen.

Het is te koop in onze museumwinkel voor € 19,99

Zoek op