De Canon telt vijftig vensters: belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland laten zien. Een groeiend aantal musea, waaronder Rijksmuseum Boerhaave, zet iconische topstukken in de schijnwerpers en organiseert bijzondere activiteiten rondom de Canon van Nederland.

Canon-objecten in Rijksmuseum Boerhaave

Uit de collectie van Rijksmuseum Boerhaave zijn voor de canon meer dan 25 objecten geselecteerd verdeeld over zeven vensters. Deze voorwerpen zijn allemaal te zien in Rijksmuseum Boerhaave. Bij de kassa is een gratis routeboekje te verkrijgen met daarin een Canonwandeling door het museum met meer achtergrondinformatie. Voor kinderen is er een speciale Canon-speurtocht beschikbaar. Ook zijn de objecten als Canon-onderdeel in het museum gemarkeerd en maken deel uit van de vaste tentoonstellingen De Gouden Eeuw, Machtige Verzamelingen en Water, Stroom & Data. Hieronder is meer informatie over de diverse Canon-objecten per venster te vinden:

canon

Het Nederlands Openluchtmuseum nam in 2015 het initiatief om het netwerk te organiseren. Het is een samenwerking van tal van musea. Het complete overzicht is te vinden op de website van de Canon van Nederland. Hier vind je ook meer informatie over de canon, topstukken uit andere musea, activiteiten en uittips.

Het Canonnetwerk wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.

Zoek op