De Canon telt vijftig vensters: belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland laten zien. De Canon van Nederland is een leidraad voor het Nederlandse geschiedenisonderwijs. Binnen het Canonnetwerk zet een groeiend aantal musea, waaronder Rijksmuseum Boerhaave, iconische topstukken in de schijnwerpers en organiseert bijzondere activiteiten rondom de Canon van Nederland.

canon

Geschiedenis

'De' complete geschiedenis van Nederland op één plek ervaren is onmogelijk. Daarom opende het Nederlands Openluchtmuseum niet alleen de overzichtspresentatie Canon van Nederland in Arnhem, maar nam het museum tevens in 2015 het initiatief om een Canonnetwerk te organiseren. Het Canonnetwerk staat voor een proactieve samenwerking tussen een groeiend aantal culturele organisaties, die geschiedenis door het hele land breed onder de aandacht brengen. In de komende jaren zal het netwerk zich uitbreiden tot een evenwichtige afspiegeling van de Canon. Zo kom je als bezoeker oog in oog te staan met de geschiedenis van Nederland. 

Onderwijs

De Canon van Nederland is een leidraad voor het Nederlandse geschiedenisonderwijs. Op entoen.nu vind je alle vensters met uitgebreide uitleg. 

Meer informatie over de canon, topstukken uit andere musea, activiteiten en uittips is te vinden op de website:

Het Canonnetwerk wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.

Zoek op