Dementie is volksziekte nummer één. 1 op de 5 mensen krijgt het. Momenteel zijn er in Nederland bijna 300.000 mensen die de ziekte van Alzheimer hebben of een andere vorm van dementie, en dit neemt alleen maar toe.
Dementie kan nog niet genezen worden. Als je de diagnose alzheimer krijgt, weet je daardoor één ding zeker, en dat is dat het denkvermogen achteruit zal gaan. Maar hoe snel dat gaat, verschilt per persoon.
Het Alzheimer Centrum Amsterdam heeft nu een nieuw rekenmodel ontwikkeld op basis waarvan artsen beter kunnen voorspellen hoe snel een patiënt achteruit zal gaan. Op basis van gegevens over het ziekteverloop van bijna 1.000 patiënten, kan nu voor nieuwe patiënten -op basis van een scan, geslacht en leeftijd- worden voorspeld wat het toekomstperspectief is. Dit is niet alleen waardevolle informatie voor de patiënt zelf, maar ook voor de naaste omgeving. Het helpt bij het maken van belangrijke levenskeuzes, en vergroot daarmee de kwaliteit van leven.
Het zou natuurlijk nog mooier zijn om alzheimer te kunnen stoppen voordat dementie begint. In Nederland is er een landelijk onderzoeksproject ABOARD met meer dan dertig partners. Hierbij wordt een cohort van nu al 11.000 volwassenen van 45 jaar een ouder -met en zonder geheugenklachten- langjarig gevolgd. Het doel is om meer zicht te krijgen op het beloop van de ziekte. Het project richt zich op uitkomsten die er echt toe doen voor de patiënt, zoals de kwaliteit van leven.
Als je een bijdrage wilt leveren aan dit belangrijke onderzoek, kun je je opgeven voor een uurtje voor alzheimer op www.aboard-cohort.nl. Je krijgt dan een keer per jaar de vraag om online vragenlijsten in te vullen. De vragen gaan over jouw (mentale) gezondheid, leefstijl en zorggebruik. Op deze manier draag je bij aan het verwerven van nieuwe kennis die kan leiden tot het eerder opsporen van alzheimer en een behandeling op maat. Ook voor jezelf. Want we lopen allemaal het risico om dementie te krijgen.
Amito Haarhuis, Directeur Rijksmuseum Boerhaave
Deze column verscheen dinsdag 30 juli 2024 in De Telegraaf
Wist je dat... Rijksmuseum Boerhaave rondleidingen speciaal voor mensen met dementie en hun naasten organiseert? In kleine groepen brengen we tijdens de Verheugenis-rondleidingen de museumobjecten tot leven door samen herinneringen op te halen en verhalen te delen.