Op zaterdag 3 juli 2021 kreeg Rijksmuseum Boerhaave een belangrijk nieuw object voor de collectie: een kunstmatige alvleesklier. De kunstmatige alvleesklier is een draagbaar doosje dat de gehele glucoseregulatie van de diabetespatiënt automatisch overneemt. Deze uitvinding is in 2019 door het kabinet uitgeroepen tot Nationaal Icoon omdat het behoort tot een van de beste innovatieve ideeën in Nederland. Het object is een welkome aanwinst voor het nieuwe verzamelbeleid van het museum, dat actuele, baanbrekende uitvindingen in wetenschap en geneeskunde actief gaat verwerven.
Uitvinder geïnspireerd door museumobject
Robin Koops, uitvinder van de kunstmatige alvleesklier en zelf diabetespatiënt, overhandigt het object zaterdag zelf aan het museum. Daarna geeft hij ook een presentatie over zijn uitvinding die ook via livestream gevolgd kan worden. Hij zocht een oplossing voor de problemen waar mensen met diabetes constant mee geconfronteerd worden: ingewikkelde berekeningen en angst voor te lage bloedsuikers. Hij werkte in zijn schuur aan de ontwikkeling van de kunstmatige alvleesklier. Het eerste apparaat, dat hij eerst op zichzelf testte, had de afmeting van een koelkast en stond op een verrijdbaar wagentje. Tegenwoordig is het formaat vele malen kleiner, iets groter dan een mobiele telefoon. “Jaren geleden was ik in Rijksmuseum Boerhaave en raakte ik geïnspireerd door de allereerste kunstnier van Willem Kolff. Ik herkende mijzelf in zijn enorme toewijding in de zoektocht naar een oplossing. Ik ben dan ook zeer vereerd dat mijn uitvinding nu is opgenomen in de rijkscollectie.”
Nieuw verzamelbeleid voor het museum
Het museum is verheugd de collectie te kunnen aanvullen met een innovatie die een belangrijke omslag kan betekenen voor zowel de gezondheid, als ook de kwaliteit van leven van heel veel mensen. Het object past goed in het nieuwe verzamelbeleid van het museum, dat gericht is op versterking van de collectie met modern erfgoed. De collectie van Rijksmuseum Boerhaave toont meer dan vijf eeuwen innovaties en laat een breed publiek kennis maken met ‘één van de belangrijkste wetenschappelijke en medische collecties ter wereld’, aldus de Times.
Christel Schollaardt, Manager Collecties, ziet er naar uit om dit nieuwe verzamelbeleid de komende jaren vorm te geven. “Het betekent niet alleen een omslag in de wijze van acquireren van deze objecten, ook brengt dergelijk modern materiaal een interessante complexiteit van beheer, behoud en ontsluiting met zich mee. Want de kunstmatige alvleesklier hoort thuis in een op de toekomst gerichte presentatie en het object past in een vitrine. Datzelfde geldt voor de recent ontvangen ampul en spuit van de eerste coronavaccinatie. Maar hoe kan je de moleculaire nano-autootjes laten zien waar Ben Feringa de Nobelprijs voor de Scheikunde voor kreeg? Of hoe ga je de recente ontdekking van zwarte gaten in je collectie verzamelen? Dit zijn prachtige museale uitdagingen.”