De Canon van Nederland neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. Van Willem van Oranje tot Willem Drees, van slavernij tot de grachtengordel en van hunebed tot heden. Een groeiend aantal musea, waaronder Rijksmuseum Boerhaave, zet iconische topstukken in de schijnwerpers en organiseert bijzondere activiteiten rondom de Canon van Nederland.

 

De Canon van Nederland in Rijksmuseum Boerhaave

Uit de collectie van Rijksmuseum Boerhaave zijn voor de canon meer dan 25 objecten geselecteerd verdeeld over zeven vensters. Deze topstukken weerspiegelen een collectie van vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis; van de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek tot de lenzen van Christiaan Huygens en van de kaarten van Willem Janszoon Blaeu tot de basis voor de huidige televisie. Deze objecten zijn onlosmakelijk verbonden met het totale verhaal van de belangrijkste gebeurtenissen en personen uit de Nederlandse geschiedenis.

Wetenschappelijke hoogtepunten uit de Nederlandse geschiedenis

Uit de collectie van Rijksmuseum Boerhaave zijn voor de Canon van Nederland meer dan 25 objecten geselecteerd verdeeld over zeven Canonvensters. Deze voorwerpen zijn allemaal te zien in Rijksmuseum Boerhaave. Bij de kassa is een gratis boekje te verkrijgen met daarin een Canon-route door het museum met meer achtergrondinformatie. Ook zijn de objecten als Canon-onderdeel in het museum gemarkeerd en maken deel uit van de vaste tentoonstellingen De Gouden Eeuw, Machtige Verzamelingen en Water, Stroom & Data.

Het Canon-routeboekje is gratis verkrijgbaar aan de kassa. 

Zoek op