De steeds vagere grenzen tussen dromen en realiteit

Terug naar Te zien & te doen

Waarheid en perceptie, wat is eigenlijk ECHT? Rijksmuseum Boerhaave, muziektheatermakers Susies Haarlok en Veenfabriek slaan de handen ineen om een aantal wetenschappelijke onderwerpen eens van een heel andere hoek te bekijken.

Op vrijdagavond 1 maart gaan we het hebben over nachtelijke bezigheden; dromen. Soms voelt een droom zo authentiek dat je zou zweren dat je alles echt kon ruiken, proeven, voelen. Hoe kan dat? Sommige mensen kunnen hun dromen bewust vormgeven; lucid dreaming heet dat. En nog gekker, wetenschappers kunnen nu zelfs communiceren met mensen die aan het dromen zijn. Het lijkt wel science fiction, de grens tussen droom en realiteit wordt steeds vager.

Hoe ziet de avond eruit?

We beginnen met een presentatie van Dr. Maartje Louter. Als neuroloog is ze gefascineerd door de samenwerking tussen ons brein en de rest van het lichaam. In 30 minuten geeft ze je de basics en praat ze je bij over de allerlaatste ontwikkelingen, waarna er genoeg tijd is voor al je brandende vragen.

Daarna geeft Susies Haarlok een mini-preview van tien minuten van het muzikale theaterstuk dat ze - as we speak - aan het ontwikkelen zijn. Ben jij benieuwd hoe ze deze thema’s gaan tackelen?

Tot slot is er een gezellige borrel om alles even goed te laten borrelen en bezinken. Speel de spanning eruit met een potje cornhole of Jenga, of wil je nog meer inhoud en loop je één van onze oddball-tours door het museum? We hebben een aantal objecten speciaal voor jou gecureerd naar een ietwat bijzondere insteek. Loop zelf de route door het museum en ontdek de kleinste, foutste, raarste, of meest stinkende voorwerpen en verhalen.

Praktische informatie

Voor wie: Leuk voor alle volwassen bezoekers.

Waar: Deze sessie vindt plaats bij Rijksmuseum Boerhaave.

Wanneer: Vrijdag 1 maart 2024. Inloop van 19.00 tot 19.30 uur. De presentaties duren van 19.30 tot 20.30 uur. Erna is er van 20.30 tot 21.30 uur een borrel met randprogramma.

Kosten: Tickets voor deze sessie in het museum kosten 5 euro per persoon. Entree tot het museum is hierbij inbegrepen.

Wil je meer weten over deze reeks? Kijk dan op de verzamelpagina

De reeks komt tot stand door samenwerking van:

Logobalk Rijksmuseum Boerhaave, Susies Haarlok en Veenfabriek

Zoek op