Kleurrijk bedrog in de dieren -en insectenwereld

Terug naar Te zien & te doen

Waarheid en perceptie, wat is eigenlijk ECHT? Rijksmuseum Boerhaave, muziektheatermakers Susies Haarlok en Veenfabriek slaan de handen ineen om een aantal wetenschappelijke onderwerpen eens van een heel andere hoek te bekijken.

Op vrijdagavond 26 januari gaan we het hebben over diertjes, beestjes, insectjes. Je kijkt naar een mooie bloem en het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, zo logisch. Maar dat valt tegen, want een bijtje ziet aan diezelfde bloem van alles wat jij niet ziet. Ook zoogdieren zien dingen anders dan wij, en wat dacht je van dieren die zelf van kleur kunnen veranderen? Kleuren zijn in het dieren -en insectenrijk vooral een kans voor begoocheling.

Hoe ziet de avond eruit?

We beginnen met een korte presentatie van promovendus Tom Veldhuis die alles weet over visie bij mens, dier en insect. Hij promoveert straks aan de Rijksuniversiteit Groningen op orchideeën die bijen voor de gek houden met kleuren en hormonen. In 30 minuten geeft hij je een eye-opening verhaal, waarna er genoeg tijd is voor al je vragen.

Daarna geeft Susies Haarlok een mini-preview van tien minuten van het muzikale theaterstuk dat ze - as we speak - aan het ontwikkelen zijn. Ben jij benieuwd hoe ze deze thema’s gaan tackelen?

Tot slot is er een gezellige borrel om alles even goed te laten borrelen en bezinken. Speel de spanning eruit met een potje cornhole of Jenga? Meer inhoud: loop dan een rondje door de collectie. 

Praktische informatie

Voor wie: Leuk voor alle volwassen bezoekers.

Waar: Deze sessie vindt plaats bij Rijksmuseum Boerhaave.

Wanneer: Vrijdag 26 januari 2024. Inloop van 19.00 tot 19.30 uur. De presentaties duren van 19.30 tot 20.30 uur. Erna is er van 20.30 tot 21.30 uur een borrel met randprogramma.

Kosten: Tickets voor deze sessie in het museum kosten 5 euro per persoon. Entree tot het museum is hierbij inbegrepen.

Wil je meer weten over deze reeks? Kijk dan op de verzamelpagina

De reeks komt tot stand door samenwerking van:

Logobalk Rijksmuseum Boerhaave, Susies Haarlok en Veenfabriek

Zoek op