Uitdagingen in de wereld van bloeddonatie

Terug naar Te zien & te doen

Bloed- en plasmadonatie is een belangrijk en levensreddend medisch proces waarbij individuele donoren vrijwillig hun bloed afstaan om patiënten te helpen. In deze lezing wordt door hoogleraar Eva-Maria Merz ingegaan op enkele uitdagingen rondom dit proces en het onderzoek dat hiernaar gedaan wordt. We behandelen de thema’s ethiek, altruïsme en sociale kwesties in de wereld van bloeddonatie.

  • Ethische kwesties hebben bijvoorbeeld betrekking op vrijwilligheid van donatie en volledige informatie over de verantwoordelijkheid van donors en mogelijke risico’s van doneren. Hoe ethisch is het om je donoren te betalen?
  • Psychologische kwesties refereren aan de onbaatzuchtige gift van donors, maar is bloeddonatie daadwerkelijk altijd altruïstisch? Is de aanleg voor vrijgevigheid genetisch bepaald? 
  • Sociale kwesties betreffen bijvoorbeeld de ongelijkheid in de toegang tot geschikte bloed- en plasmaproducten. Hoe overkomen we sociale ongelijkheid en wantrouwen in de medische wetenschap?

Over de spreker

Eva-Maria Merz is sociaalwetenschapper met een achtergrond in familiedemografie en ontwikkelingspsychologie. Zij geeft leiding aan de onderzoekslijn Donorgedrag bij Sanquin research en is hoogleraar aan de Vrije Universiteit.

Stokvislezing

De Stokvislezing is vernoemd naar prof. dr. B.J. Stokvis, in 1887 eerste voorzitter van het Nederlandsch Natuur- en Geneeskundig Congres. Als herinnering aan dit inmiddels opgeheven genootschap organiseert Rijksmuseum Boerhaave jaarlijks een speciale lezing.

Plasma!

De pop-up tentoonstelling Plasma! is een samenwerking tussen Rijksmuseum Boerhaave en Sanquin en is te zien t/m 7 januari 2024. Kijk hier voor meer informatie.

Praktische informatie
Wanneer: zaterdag 18 november 2023 15.00-16.00 uur. Van 16.00 tot 17.00 uur is er een borrel.
Waar: De congreszaal van Rijksmuseum Boerhaave
Aanmelden: Via onderstaand formulier kunt u zich aanmelden. Let op: Alleen als u onze automatische bevestigingsmail hebt ontvangen (check je spam-box) is de aanmelding geregistreerd.
Kosten: Gratis met een geldig museumticket, of geheel gratis met een museumkaart of collegekaart. Het eerste drankje bij de borrel is inbegrepen.

Aanmelden Stokvislezing 18 november 2023

Velden met * zijn verplicht

Zoek op