Waterwolf in Waterland

Groep 4-5
Aardrijkskunde, natuur en techniek, geschiedenis

Nu gratis te boeken!*

*In het schooljaar 2019-2020

Met water spelen, met water werken. In de tuin, op school, bij de boerderij. Maar wat doe je als de waterwolf langskomt en de polder overstroomt? Hoe maak je van water een polder waar mensen kunnen wonen en koeien kunnen grazen? En, hoe kom je van de ene plek naar de andere als er in waterland geen wegen zijn?

Onderzoekend leren

Leerlingen zien al puzzelend hoe het landschap verandert. Aan de hand van ontdekkend leren wordt een brug gebouwd zodat transport van mensen, dieren en dingen in waterland mogelijk wordt. Met proefjes leren ze hoe een boot beladen wordt en hoe de boot op het water in balans blijft. Bovendien pompen ze de polder droog met de schroef van Archmides!

Van april t/m oktober vindt het lesprogramma ook in de Watertuin van Rijksmuseum Boerhaave plaats.

De leerlingen:

• Leren te beschrijven hoe het gebied van de Haarlemmermeer in de tijd veranderd is van waterplas naar een meer tot uiteindelijk een polder.
  • Leren hoeveel zandzakken, blokken en huisjes ze per boot mee kunnen nemen om een boot te laten drijven. Hierbij letten ze op de manier waarop ze de boot beladen zodat deze in balans blijft.
  • Leren hoe een schutsluis en een Schroef van Archimedes werken en hoe je die moet bedienen
  • Leren hoe je een sterke brug kunt bouwen met behulp van stokjes en elastiekjes.
  • Leren dat je van zandzakken een tijdelijke dijk kan bouwen om het water tegen te houden.

Kerndoelen

Het programma Waterwolf in Waterland sluit aan bij de leergebieden Nederlands, Rekenen/wiskunde en Oriëntatie op jezelf en de wereld, en de kerndoelen daarbinnen. In het bijzonder de kerndoelen: 44, 45, 48, 50.

Doelgroep: Groep 4-5
Kosten: Gratis te boeken in schooljaar 2019-2020, normaal €4,50 per leerling.
Begeleiders: Wij verzoeken u de leerlingen van te voren in groepjes van 5 à 6 leerlingen in te delen. We verwachten vanuit school 1 begeleider per groepje. Daarnaast verwachten wij een
actieve houding van de begeleiders.

Bij het lesprogramma hoort ook een leerkrachtenhandleiding:

Gratis onderwijsprogramma

De onderwijsprogramma’s worden in het schooljaar 2019-2020 gratis aangeboden. Er kan geboekt worden via de Cultuureducatiegroep, het Verwonderpaspoort of rechtstreeks bij het museum. Het is mogelijk om in het schooljaar 2019-2020 meerdere programma's gratis te volgen. Dit is een eenmalige actie, dus profiteer ervan! Deze actie is mede mogelijk gemaakt door onze Onderwijspartner Stichting Zorg en Zekerheid.

Waterwolf in Waterland is ook te volgen met het Verwonderpaspoort