Groep 4/5 - Waterwolf in Waterland

Aardrijkskunde, natuur en techniek, geschiedenis

Gratis te boeken in schooljaar 2018-2019!

Met water spelen, met water werken. In de tuin, op school, bij de boerderij. Maar wat doe je als de waterwolf langskomt en de polder overstroomt? Hoe maak je van water een polder waar mensen kunnen wonen en koeien kunnen grazen? En, hoe kom je van de ene plek naar de andere als er in waterland geen wegen zijn? Leerlingen zien al puzzelend hoe het landschap verandert. Aan de hand van ontdekkend leren wordt een brug gebouwd zodat transport van mensen, dieren en dingen in waterland mogelijk wordt. Met proefjes leren ze hoe een boot beladen wordt en hoe de boot op het water in balans blijft. Bovendien pompen ze de polder droog met de schroef van Archmides!

Van april t/m oktober vindt het lesprogramma ook in de Watertuin van Rijksmuseum Boerhaave plaats.

De leerlingen maken kennis met principes uit wetenschap en techniek. Ze leren spelenderwijs hoe wij ons tegen het water beschermen en hoe we water kunnen gebruiken. In de les is aandacht voor gebruik van machines voor de inpoldering, bouwconstructies, en ontwerpend en onderzoekend leren.

Waterwolf in Waterland sluit aan bij kerndoel 32, 44, 45, 47, 48, 50-53 van Rekenen > Meten en meetkunde en Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en Techniek, Ruimte en Tijd.

Kosten: Gratis te boeken in schooljaar 2018-2019, normaal €4,50 per leerling.
Begeleiders: per 5 à 6 leerlingen één begeleider

Bij het lesprogramma hoort ook een leerkrachtenhandleiding:

Gratis onderwijsprogramma:
De onderwijsprogramma’s worden in het schooljaar 2018-2019 gratis aangeboden. Er kan geboekt worden via de Cultuureducatiegroep of rechtstreeks bij het museum. Het is mogelijk om in het schooljaar 2018-2019 meerdere programma's gratis te volgen. Dit is een eenmalige actie, dus profiteer ervan! Deze actie is mede mogelijk gemaakt door onze Onderwijspartner Stichting Zorg en Zekerheid.

Waterwolf in Waterland is ook te volgen met het Verwonderpaspoort