Waterwolf in Waterland

Met water spelen, met water werken. In de tuin, op school, bij de boerderij. Maar wat doe je als de waterwolf langskomt en de polder overstroomt? Hoe maak je van water een polder waar mensen kunnen wonen en koeien kunnen grazen? En, hoe kom je van de ene plek naar de andere als er in waterland geen wegen zijn?

Leerlingen zien al puzzelend hoe het landschap verandert. Aan de hand van ontdekkend leren wordt een brug gebouwd zodat transport van mensen, dieren en dingen in waterland mogelijk wordt. Met proefjes leren ze hoe een boot beladen wordt en hoe de boot op het water in balans blijft. Bovendien pompen ze de polder droog met de schroef van Archmides!

De leerlingen maken kennis met principes uit wetenschap en techniek. Ze leren spelenderwijs hoe wij ons tegen het water beschermen en hoe we water kunnen gebruiken. In de les is aandacht voor gebruik van machines voor de inpoldering, bouwconstructies, en ontwerpend en onderzoekend leren.

Waterwolf in Waterland sluit aan bij kerndoel 32, 44, 45, 47, 48, 50-53 van Rekenen > Meten en meetkunde en Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en Techniek, Ruimte en Tijd.

Rijksmuseum Boerhaave in de klas, t/m 23 feb. 2018

Locatie: Op school
Groepsgrootte: Minimaal 22, maximaal 33 leerlingen.
Kosten: €5,50 per leerling. Bij een boeking van meerdere lessen op dezelfde dag en dezelfde locatie geldt vanaf 34 leerlingen een korting van €2,- per leerling.

Reiskosten en reistijd zijn inbegrepen voor scholen binnen een straal van 50 km. Bij scholen daarbuiten worden kosten per lesdag in rekening gebracht. De onderwijsprogramma’s worden gratis aangeboden via de Cultuureducatiegroep.

Rijksmuseum Boerhaave, vanaf 26 feb. 2018

Locatie: In het museum
Kosten: €4,50 per leerling.

Basisscholen in Leiden:
De onderwijsprogramma’s worden voor Leidse basisscholen gratis aangeboden via de Cultuureducatiegroep. De prijs voor Leidse basisscholen die de les niet via CEG volgen is €45,- per 15 leerlingen.

Waterwolf in Waterland is ook te volgen met het Verwonderpaspoort