Peperduur, op ontdekking in de Gouden Eeuw

Terug naar Basisonderwijs

Groep 5-6 
Geschiedenis, rekenen

Nu gratis te boeken!*

*In het schooljaar 2019-2020

Vroeger was peper zo kostbaar dat je met peperkorrels kon betalen. Diederick de Wilde, een schipper van de VOC, reisde naar Indonesië om peperbalen in te kopen. De leerlingen helpen Diederick tijdens zijn ontdekkingstocht bij het navigeren op zee, ze ontdekken onbekende voorwerpen zoals schelpen en helpen hem ook berekenen hoe hij zijn schip het beste kan beladen zodat hij zoveel mogelijk kan meenemen en het schip niet zinkt.

Onderzoekend leren

Leerlingen onderzoeken zeventiende-eeuwse scheepvaartinstrumenten. Ook maken ze kennis met bijzondere objecten die schippers op zeereizen ontdekten en verzamelden en lossen rekenkundige problemen op waarbij duidelijk wordt wat afstand, inhoud en vorm met elkaar te maken hebben.

Leerdoelen

De leerlingen leren een weegschaal gebruiken, verband leggen tussen inhoud en vorm, een kompas gebruiken, meten met duimen en voeten, schelpen ordenen en hoeveelheden in recepten berekenen.

Peperduur sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Rekenen/wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie. (Kerndoelen:  23, 24, 25, 32, 33, 52, 53 en 56).

Praktische informatie

Duur: 2 uur (120 min.)
Doelgroep: Groep 5-6
Groepsgrootte: Minimaal 22, maximaal 36 leerlingen
Kosten: Gratis te boeken in schooljaar 2019-2020, normaal €4,50 per leerling.
Begeleiders: Wij verzoeken u de leerlingen van te voren in groepjes van 5 à 6 leerlingen in te delen. We verwachten vanuit school 1 begeleider per groepje. Daarnaast verwachten wij een
actieve houding van de begeleiders.

Bij het lesprogramma hoort ook een leerkrachtenhandleiding:

Gratis onderwijsprogramma:
De onderwijsprogramma’s worden in het schooljaar 2019-2020 gratis aangeboden. Er kan geboekt worden via de Cultuureducatiegroep, het Verwonderpaspoort of rechtstreeks bij het museum. Het is mogelijk om in het schooljaar 2019-2020 meerdere programma's gratis te volgen. Dit is een eenmalige actie, dus profiteer ervan! Deze actie is mede mogelijk gemaakt door onze Onderwijspartner Stichting Zorg en Zekerheid.

Peperduur is ook te volgen met het Verwonderpaspoort

Boek nu!

Bel 071-7519962 of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

Reserveer

Velden met * zijn verplicht

Zoek op