Vroeger was peper zo kostbaar dat je met peperkorrels kon betalen. Schippers van de VOC probeerden daarom vanuit Indonesië zoveel mogelijk peperbalen mee te nemen naar Holland. De leerlingen helpen schipper Diederick de Wilde berekenen hoe hij zijn schip het best kan beladen zodat hij zoveel mogelijk kan meenemen en het schip niet zinkt.

Leerlingen lossen rekenkundige problemen op waarbij duidelijk wordt wat omtrek, inhoud en vorm met elkaar te maken hebben. Ook onderzoeken leerlingen zeventiende-eeuwse instrumenten die gebruikt werden in de scheepvaart. Een pittige rekenworkshop over het ordenen en wegen van wel 1000 peperbolletjes.

Leerdoelen 

De leerlingen leren een weegschaal (een balans) gebruiken, verband leggen tussen inhoud en vorm, omtrek berekenen, ordenen en hoeveelheden in recepten berekenen. Door onderzoekend leren worden leerlingen aangemoedigd zelf kritisch te denken en rekenstrategieën te bedenken om tot een oplossing te komen.

Peperduur sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Rekenen/wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie. (Kerndoelen: 4, 6, 10, 12, 23, 24, 25, 32, 33, 52, 53 en 56).

Praktische informatie

Rijksmuseum Boerhaave in de klas, t/m 23 feb. 2018

Locatie: Op school
Duur: 2 uur (120 min.)
Groepsgrootte: Minimaal 22, maximaal 33 leerlingen. 
Kosten: €5,50 per leerling. Bij een boeking van meerdere lessen op dezelfde dag en dezelfde locatie geldt vanaf 34 leerlingen een korting van €2,- per leerling.

Reiskosten en reistijd zijn inbegrepen voor scholen binnen een straal van 50 km. Bij scholen daarbuiten worden kosten per lesdag in rekening gebracht. De onderwijsprogramma’s worden gratis aangeboden via de Cultuureducatiegroep.

Rijksmuseum Boerhaave, vanaf 26 feb. 2018

Locatie: In het museum
Duur: 2 uur (120 min.)
Groepsgrootte: Minimaal 22, maximaal 33 leerlingen
Kosten: €4,50 per leerling.

Basisscholen in Leiden:
De onderwijsprogramma’s worden voor Leidse basisscholen gratis aangeboden via de Cultuureducatiegroep. De prijs voor Leidse basisscholen die de les niet via CEG volgen is €45,- per 15 leerlingen.

Peperduur is ook te volgen met het Verwonderpaspoort

Boek nu!

Bel 071-7519962 of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

Reserveer

Velden met * zijn verplicht

Zoek op