Stroom geeft energie

Natuur en techniek, geschiedenis

Nu gratis te boeken!*

*In het schooljaar 2019-2020

Wanneer is elektriciteit ontstaan? En wat kun je er eigenlijk mee? Rond 1800 geloofde niemand dat elektriciteit zo’n belangrijke rol in ons leven zou innemen. Wetenschappers speelden met elektriciteit en de elektriseermachine gaf  knallen en vonken. Maar die ontdekkingen bleven niet bij verwondering. We kunnen stroom nu niet meer wegdenken uit ons leven.

Onderzoekend leren

In dit onderwijsprogramma ontdekken leerlingen in het museum hoe elektriciteit is ontstaan en welke ontdekkingen door de tijd heen zijn gedaan. Ook ontdekken ze wat een stroomkring is, hoe een batterij werkt en maken ze kennis met de eerste elektrische auto.

De leerlingen:

• Leren over de geschiedenis van het ontstaan van elektriciteit.
  • Leren hoe een stroomkring werkt en kunnen zelf een stroomkring in elkaar zetten.
  • Kunnen vertellen wat statische elektriciteit is en onderzoeken hoe dit werkt.
  • Kunnen vertellen wat geleiding is en een aantal materialen benoemen die stroom geleiden.

Kerndoelen

Het programma Stroom geeft energie sluit aan bij de leergebieden Nederlands, Rekenen/Wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie. Dit zijn de kerndoelen: 42, 44, 52, 53 en 56.

Doelgroep: Groep 6-7
Kosten: Gratis te boeken in schooljaar 2019-2020, normaal €4,50 per leerling.
Begeleiders: Wij verzoeken u de leerlingen van te voren in groepjes van 5 à 6 leerlingen in te delen. We verwachten vanuit school 1 begeleider per groepje. Daarnaast verwachten wij een
actieve houding van de begeleiders.

Bij het lesprogramma hoort ook een leerkrachtenhandleiding:

Gratis onderwijsprogramma

De onderwijsprogramma’s worden in het schooljaar 2019-2020 gratis aangeboden. Er kan geboekt worden via de Cultuureducatiegroep, het Verwonderpaspoort of rechtstreeks bij het museum. Het is mogelijk om in het schooljaar 2019-2020 meerdere programma's gratis te volgen. Dit is een eenmalige actie, dus profiteer ervan! Deze actie is mede mogelijk gemaakt door onze Onderwijspartner Stichting Zorg en Zekerheid.

Stroom geeft energie is ook te volgen met het Verwonderpaspoort