Het geheim van kapitein Jan May

Terug naar Basisonderwijs

Groep 7-8
Aardrijkskunde, geschiedenis, techniek

Nu gratis te boeken!*

*In het schooljaar 2019-2020

Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de wetenschap uit de Gouden Eeuw. Tijdens een zeereis vindt kapitein Jan May iets aan de kust van een eiland. Hij houdt zijn vondst geheim en bewaart het in een kist. Op een dag sterft kapitein Jan May en zijn geheim blijft achter in de kist. Nu, dik vierhonderd jaar later, is de kist nog altijd gesloten. Om deze te openen moeten ze de juiste codes hebben.

Onderzoekend leren

Tijdens hun speurwerk naar de codes doen de leerlingen proefjes, leren ze samenwerken en kruipen ze in de huid van de bemanningsleden. Samen ontdekken ze wat er in de kist zit en waaraan Kapitein Jan May is overleden.

Leerdoelen

De leerlingen krijgen inzicht in de wetenschap uit de Gouden Eeuw. Ze leren geneeskundige handelingen en medische instrumenten uit de 17de eeuw kennen. Ze leren werken met instrumenten als een periscoop, een microscoop, een kwadrant en een zonnewijzer.

In de les is aandacht voor technische inzichten, natuurkundige verschijnselen en onderzoekend leren. De les sluit aan bij de kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie. Dit zijn kerndoelen 1, 2, 4, 9, 23, 24, 25, 32, 33, 40, 41, 42, 46, 50, 51, 52 en 56.

Praktische informatie 

Duur: 2 uur (120 min.)
Doelgroep: Groep 7-8
Groepsgrootte: Minimaal 22, maximaal 30 leerlingen
Kosten: Gratis te boeken in schooljaar 2019-2020, normaal €4,50 per leerling.
Begeleiders: Wij verzoeken u de leerlingen van te voren in groepjes van 5 à 6 leerlingen in te delen. We verwachten vanuit school 1 begeleider per groepje. Daarnaast verwachten wij een
actieve houding van de begeleiders.

Bij het lesprogramma hoort ook een leerkrachtenhandleiding:

Gratis onderwijsprogramma:
De onderwijsprogramma’s worden in het schooljaar 2019-2020 gratis aangeboden. Er kan geboekt worden via de Cultuureducatiegroep, het Verwonderpaspoort of rechtstreeks bij het museum. Het is mogelijk om in het schooljaar 2019-2020 meerdere programma's gratis te volgen. Dit is een eenmalige actie, dus profiteer ervan! Deze actie is mede mogelijk gemaakt door onze Onderwijspartner Stichting Zorg en Zekerheid.

Het geheim van kapitein Jan May is ook te volgen met het Verwonderpaspoort

Boek nu!

Bel 071-7519962 of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

Reserveer

Velden met * zijn verplicht

Zoek op