Gezondheid & ziekte, vroeger en nu

In de tijd van Professor Boerhaave was het niet zo simpel om er achter te komen of je koorts had. De thermometer was nog maar nauwelijks uitgevonden. Gelukkig hebben we nu instrumenten die ons vertellen hoe gezond of ziek ons lichaam is.

Na een introductie over de geneeskunde in de 18de eeuw, de tijd van Herman Boerhaave, gaan de leerlingen met moderne meetinstrumenten aan de slag. Temperatuur, hartslag, polsslag, lengte en gewicht worden onderzocht. Ze maken hun eigen medisch dossier en vergelijken de gegevens met het gemiddelde van de Nederlandse kinderen. Zo krijgen de leerlingen inzicht in de huidige medische methodiek en ontdekken ze hoe het lichaam bij iedereen net even anders functioneert.

De leerlingen maken kennis met de gezondheidszorg in vroegere tijden. Ze krijgen kennis over en inzicht in het menselijk lichaam en hoe wij functies van het lichaam meten.

Gezondheid en Ziekte sluit aan bij kerndoelen 1, 2, 3, 4, 6, 10, 12, 23, 33, 34, 37, 41, 53 en 56 van Nederlands, Rekenen/Wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.

Rijksmuseum Boerhaave in de klas, t/m 23 feb. 2018

Locatie: Op school
Groepsgrootte: Minimaal 22, maximaal 33 leerlingen.
Kosten: €5,50 per leerling. Bij een boeking van meerdere lessen op dezelfde dag en dezelfde locatie geldt vanaf 34 leerlingen een korting van €2,- per leerling.

Reiskosten en reistijd zijn inbegrepen voor scholen binnen een straal van 50 km. Bij scholen daarbuiten worden kosten per lesdag in rekening gebracht. De onderwijsprogramma’s worden gratis aangeboden via de Cultuureducatiegroep.

Rijksmuseum Boerhaave, vanaf 26 feb. 2018

Locatie: In het museum
Kosten: €4,50 per leerling.

Basisscholen in Leiden:
De onderwijsprogramma’s worden voor Leidse basisscholen gratis aangeboden via de Cultuureducatiegroep. De prijs voor Leidse basisscholen die de les niet via CEG volgen is €45,- per 15 leerlingen.

Gezondheid & ziekte, vroeger en nu is ook te volgen met het Verwonderpaspoort