Gezondheid en ziekte, vroeger en nu

Groep 7-8
Biologie, geschiedenis, rekenen

Gratis te boeken in schooljaar 2018-2019!

In de tijd van Professor Boerhaave was het niet zo simpel om er achter te komen of je koorts had. De thermometer was nog maar nauwelijks uitgevonden. Gelukkig hebben we nu instrumenten die ons vertellen hoe gezond of ziek ons lichaam is.

Onderzoekend leren

Leerlingen maken hun eigen medisch dossier en gaan aan de slag met moderne meetinstrumenten. Temperatuur, hartslag, polsslag en lengte worden onderzocht. Leerlingen vergelijken daarna hun medisch dossier met het gemiddelde van de Nederlandse kinderen. Zo ontdekken de leerlingen  hoe dokters te werk gaan en ontdekken ze hoe het lichaam bij iedereen net even anders functioneert. Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten in de tentoonstelling waar ze meer leren over de werkwijze van artsen vroeger. Ze ontdekken o.a. de verschillen tussen anatomische tekeningen uit de 16de eeuw en nu.

De leerlingen:

• Kunnen benoemen wie Herman Boerhaave was en wat hij deed als beroep.
  • Leren medisch onderzoek naar de patiënt uit de 17de eeuw te vergelijken met medisch onderzoek door een moderne arts.
  • Kunnen metingen verrichten aan hun eigen lichaam, met betrekking tot lengte, gewicht, temperatuur, hartslag en polsslag.
  • Leren kritisch kijken naar de metingen van hun eigen lichaam en ontdekken dat het per individu verschillend kan zijn of iemand ziek of gezond is. Ze leren dat men kijkt naar statistieken om te bepalen of je ziek of gezond bent.

Kerndoelen

Gezondheid en Ziekte sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden  Rekenen/Wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie. Dit zijn kerndoelen: 23, 33, 34, 37, 41, 53 en 56.

Doelgroep: Groep 7-8
Kosten: Gratis te boeken in schooljaar 2019-2020, normaal €4,50 per leerling.
Begeleiders: Wij verzoeken u de leerlingen van te voren in groepjes van 5 à 6 leerlingen in te delen. We verwachten vanuit school 1 begeleider per groepje. Daarnaast verwachten wij een
actieve houding van de begeleiders.

Bij het lesprogramma hoort ook een leerkrachtenhandleiding:

Gratis onderwijsprogramma

De onderwijsprogramma’s worden in het schooljaar 2019-2020 gratis aangeboden. Er kan geboekt worden via de Cultuureducatiegroep, het Verwonderpaspoort of rechtstreeks bij het museum. Het is mogelijk om in het schooljaar 2019-2020 meerdere programma's gratis te volgen. Dit is een eenmalige actie, dus profiteer ervan! Deze actie is mede mogelijk gemaakt door onze Onderwijspartner Stichting Zorg en Zekerheid.

Gezondheid & Ziekte is ook te volgen met het Verwonderpaspoort

Educatief Partnership Zorg en Zekerheid:
Stichting Zorg en Zekerheid en Rijksmuseum Boerhaave zijn een educatief partnership aangegaan. Vanaf schooljaar 2018-2019 kunnen alle groepen 7 en 8 van de basisscholen in het zorggebied van Zorg en Zekerheid gratis het museum bezoeken en het onderwijsprogramma Gezondheid en ziekte, vroeger en nu volgen.