Groep 7/8 - Gezondheid en ziekte, vroeger en nu

Biologie, geschiedenis, rekenen

Gratis te boeken in schooljaar 2018-2019!

In de tijd van Professor Boerhaave was het niet zo simpel om er achter te komen of je koorts had. De thermometer was nog maar nauwelijks uitgevonden. Gelukkig hebben we nu instrumenten die ons vertellen hoe gezond of ziek ons lichaam is.

Onderzoekend leren

Leerlingen maken hun eigen medisch dossier en gaan aan de slag met moderne meetinstrumenten. Temperatuur, hartslag, polsslag en lengte worden onderzocht. Leerlingen vergelijken daarna hun medisch dossier met het gemiddelde van de Nederlandse kinderen. Zo ontdekken de leerlingen  hoe dokters te werk gaan en ontdekken ze hoe het lichaam bij iedereen net even anders functioneert. Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten in de tentoonstelling waar ze meer leren over de werkwijze van artsen vroeger. Ze ontdekken o.a. de verschillen tussen anatomische tekeningen uit de 16de eeuw en nu.

De leerlingen maken kennis met de gezondheidszorg in vroegere tijden. Ze krijgen kennis over en inzicht in het menselijk lichaam en hoe wij functies van het lichaam meten.

Gezondheid en Ziekte sluit aan bij kerndoelen 23, 33, 34, 37, 41, 53 en 56 van Rekenen/Wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.

Bij het onderwijsprogramma Gezondheid en ziekte, vroeger en nu hoort een leerkrachtenhandleiding:

Kosten: Gratis te boeken in schooljaar 2018-2019, normaal €4,50 per leerling.
Begeleiders: per 5 à 6 leerlingen één begeleider

Gratis onderwijsprogramma:
De onderwijsprogramma’s worden in het schooljaar 2018-2019 gratis aangeboden. Er kan geboekt worden via de Cultuureducatiegroep of rechtstreeks bij het museum. Het is mogelijk om in het schooljaar 2018-2019 meerdere programma's gratis te volgen. Dit is een eenmalige actie, dus profiteer ervan! Deze actie is mede mogelijk gemaakt door onze Onderwijspartner Stichting Zorg en Zekerheid.

Gezondheid & ziekte, vroeger en nu is ook te volgen met het Verwonderpaspoort

Educatief Partnership Zorg en Zekerheid:
Stichting Zorg en Zekerheid en Rijksmuseum Boerhaave zijn een educatief partnership aangegaan. Vanaf schooljaar 2018-2019 kunnen alle groepen 7 en 8 van de basisscholen in het zorggebied van Zorg en Zekerheid gratis het museum bezoeken en het onderwijsprogramma Gezondheid en ziekte, vroeger en nu volgen.