Groep 7-8
Natuur en techniek, geschiedenis

Nu gratis te boeken!*

*In het schooljaar 2019-2020

Van Zuiderzee tot IJsselmeer: dit gebied is door de tijd heen flink veranderd. Het water zorgt voor vruchtbare grond en maakt scheepvaart mogelijk, maar de Zuiderzee is ook regelmatig bedreigd door zware overstromingen. Kunnen jouw leerlingen de Zuiderzee helpen beschermen tegen water?

Ontwerpend leren

De leerlingen stappen in de huid van een boer, bewoner, schipper of visser en beschermen vanuit die rol hun eigen gebied tegen het water. Ze ontdekken in het museum welke bijzondere waterwerken er vroeger allemaal zijn ontworpen. Tot slot nemen de leerlingen de rol van Zuiderzeevereniging op zich en ontwerpen zij een plan voor het droogleggen en beschermen van de Zuiderzee.

De leerlingen:

• Kunnen benoemen dat Nederland is gevormd door overstromingen en onszelf.
  • Kunnen vertellen welke manieren er zijn om je tegen water te beschermen.
  • Weten dat je gemalen en molens kan gebruiken om meren leeg te pompen.
  • Kunnen vanuit hun rol als boer, bewoner, schipper of visser aangeven hoe zij het land het beste kunnen indelen en beschermen.

Kerndoelen

Het programma Droge voeten sluit aan bij de leergebieden Nederlands en Oriëntatie op jezelf en de wereld, en de kerndoelen daarbinnen. In het bijzonder de kerndoelen: 42, 44, 45.

Doelgroep: Groep 7-8
Kosten: Gratis te boeken in schooljaar 2019-2020, normaal €4,50 per leerling.
Begeleiders: Wij verzoeken u de leerlingen van te voren in groepjes van 5 à 6 leerlingen in te delen. We verwachten vanuit school 1 begeleider per groepje. Daarnaast verwachten wij een
actieve houding van de begeleiders.

Bij het lesprogramma hoort ook een leerkrachtenhandleiding:

Gratis onderwijsprogramma

De onderwijsprogramma’s worden in het schooljaar 2019-2020 gratis aangeboden. Er kan geboekt worden via de Cultuureducatiegroep, het Verwonderpaspoort of rechtstreeks bij het museum. Het is mogelijk om in het schooljaar 2019-2020 meerdere programma's gratis te volgen. Dit is een eenmalige actie, dus profiteer ervan! Deze actie is mede mogelijk gemaakt door onze Onderwijspartner Stichting Zorg en Zekerheid.

Droge voeten is ook te volgen met het Verwonderpaspoort