Groep 7-8
Natuur en techniek, geschiedenis

Nu gratis te boeken!*

*In het schooljaar 2019-2020

Van Zuiderzee tot IJsselmeer: dit gebied is door de tijd heen flink veranderd. Het water zorgt voor vruchtbare grond en maakt scheepvaart mogelijk, maar de Zuiderzee is ook regelmatig bedreigd door zware overstromingen. Kunnen jouw leerlingen de Zuiderzee helpen beschermen tegen water?

Ontwerpend leren

De leerlingen stappen in de huid van een boer, bewoner, schipper of visser en beschermen vanuit die rol hun eigen gebied tegen het water. Ze ontdekken in het museum welke bijzondere waterwerken er vroeger allemaal zijn ontworpen. Tot slot nemen de leerlingen de rol van Zuiderzeevereniging op zich en ontwerpen zij een plan voor het droogleggen en beschermen van de Zuiderzee.

De leerlingen leren aan de hand van opdrachten en spellen hoe we ons tegen water beschermen. Ze maken kennis met verschillende waterwerken en kunnen deze op eigen wijze toepassen. Ze maken een ontwerp voor het inpolderen en verdedigen van de Zuiderzee en presenteren dit ontwerp.

Lessenserie

Dit programma is onderdeel van een driedelige lessenserie in samenwerking met Technolab:

• Onderwijsprogramma in Rijksmuseum Boerhaave over waterbeheersing in het verleden.
  • Workshop in Technolab over waterbeheer en daarmee verwante risico’s.
  • Les op school waarin leerlingen een slimme oplossing tegen wateroverlast ontwerpen. Deze les kan door de leerkracht zelf worden uitgevoerd.

De programmaonderdelen kunnen los worden geboekt of als driedelige lessenserie. Bij het Droge Voeten programma hoort een derde les die leerkrachten zelfstandig op school kunnen uitvoeren. De les is in samenwerking met Technolab ontwikkelt en hieronder te downloaden.

Doelgroep: Groep 7-8
Kosten: Gratis te boeken in schooljaar 2019-2020, normaal €4,50 per leerling.
Begeleiders: Wij verzoeken u de leerlingen van te voren in groepjes van 5 à 6 leerlingen in te delen. We verwachten vanuit school 1 begeleider per groepje. Daarnaast verwachten wij een
actieve houding van de begeleiders.

Bij het lesprogramma hoort ook een leerkrachtenhandleiding:

Gratis onderwijsprogramma:
De onderwijsprogramma’s worden in het schooljaar 2019-2020 gratis aangeboden. Er kan geboekt worden via de Cultuureducatiegroep, het Verwonderpaspoort of rechtstreeks bij het museum. Het is mogelijk om in het schooljaar 2019-2020 meerdere programma's gratis te volgen. Dit is een eenmalige actie, dus profiteer ervan! Deze actie is mede mogelijk gemaakt door onze Onderwijspartner Stichting Zorg en Zekerheid.

Droge voeten is ook te volgen met het Verwonderpaspoort